National Bank of Greece, cea mai mare banca elena in ceea ce priveste valoarea activelor, intentioneaza sa cumpere atat Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), a patra banca ca marime din Romania cat si Vojvodanska Banka, banca situata pe locul cinci pe piata bancara din Serbia, potrivit unor surse din piata citate de Forbes.

Sursele citate de Forbes, care preia o informatie AFX, spun ca banca elena a platit 410 milioane euro pe Vojvodanska Banka si ca statul roman se asteapta sa incaseze circa 650 milioane euro pe CEC.

Surse apropiate procesului de privatizare au declarat pentru Forbes ca grupul elen este pe punctul de a finaliza discutiile cu guvernul sarb in ceea ce priveste achizitia celei de-a cincea banci ca marime din tara, respectiv Vojvodanska Banka.

National Bank of Greece a fost singurul ofertant pentru aceasta banca iar zvonurile din piata spun ca banca elena a oferit 410 milioane euro pentru 99,4% din actiunile Vojvodanska Banka. Banca sarbeasca detine in prezent 5,8% din piata bancara din Serbia, are o retea de 175 de sucursale si active in valoare de 460 milioane euro.

Potrivit Forbes, analistii din piata apreciza ca statul roman se asteapta sa obtina din vanzarea Casei de Economii si Consemnatiuni o suma de circa 600-650 milioane euro.

In cursa pentru privatizarea bancii romane s-au inscris initial sase investitori, respectiv Dexia, OTP Bank, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Raiffeisen si Monte dei Paschi di Siena. Intre timp, doua banci, Monte dei Paschi di Siena si recent Dexia au anuntat retragerea din cursa.

Dupa ce banca franco-belgiana Dexia a anuntat oficial luni, 10 iulie 2006, retragerea din cursa pentru privatizarea bancii romane, Comisia de Privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a anuntat marti printr-un comunicat de presa ca procesul de privatizare al CEC va continua.

“Comisia de privatizare a CEC a primit instiintarea de retragere din procesul de privatizare a CEC din partea bancii Dexia. Comisia de privatizare a CEC asigura opinia publica ca procesul de privatizare al CEC va continua, urmand ca ofertele finale angajante sa fie depuse pe data de 17 iulie.

Acest pas va fi urmat de depunerea ofertelor finale financiare dupa care comisia de privatizare va lua o decizie”, se arata in comunicatul de presa al Ministerului Finantelor Publice.