Ultima etapa plata inainte de intrarea caravanei Turului Frantei in Muntii Pirinei a fost castigata de spaniolul Oscar Freire de la Rabobank, dupa un sprint in 4 la care au mai participat Mc Ewen, Boonen si Zabel. Este a doua victorie a lui Freire in aceasta editie a Marii Bucle.

In galben ramane ucraineanul Honchar, insa etapa de maine este primul moment al adevarului in acest zbuciumat Tur al Frantei.

Pana la atacul lui Knees (MRM) de la kilometrul 7, orice incercare de evadare a fost sortita esecului. Totusi Knees a reusit sa se desprinda fiind urmarit de Beneteau (BTL) si Auge (COF) care l-au ajuns la kilometrul 17, cei 3 avand in acel moment un avans de 2'30'' in fata plutonului.

Primul sprint intermediar a fost castigat de Beneteau, urmat de Auge si Knees, plutonul fiind la 4'05'' in urma, cu echipa T-Mobile la conducere, in incercarea de a-l pastra pe Honchar in galben. Cu toate astea, avantajul evadatilor a continuat sa creasca astfel ca la kilometrul 33.5 se inregistra o diferenta de 7'00''.

Knees cel mai bine plasat in clasamentul general dintre cei 3 ciclisti aflati in fruntea cursei, devenise lider virtual al turului, el fiind la clasat la startul etapei pe locul 45 la 5'09'' de Honchar. La kilometrul 59 s-a inregistrat diferenta maxima de 7'50''.

Lampre, Credit Agricole si Quickstep au venit si ele la conducerea plutonului in ajutorul celor de la T-Mobile, astfel distanta fata de fruntea cursei incepand sa scada. Beneteau a castigat si al 2-lea sprint intermediar de la kilometrul 72, repetand performanta si la ultimul punct de sprint intermediar al etapei la kilometrul 128, cand plutonul se apropiase la 3'50''.

Cand mai erau 32 de km pana la final, Knees a atacat colegii de evadare, fiind imediat urmarit de acestia. Putonul nu parea dispus sa tolereze evadarea pana la capat asa ca a inceput sa mareasca ritmul apropiindu-se rapid de evadati.

Cand mai erau 10 km pana la final si 50'' distanta fata de fruntea cursei, Dumoulin (A2R), Wegmann (GST) si Lopez Garcia (EUS) au fost implicati intr-un accident, dar cei 3 au revenit pe biciclete. Knees a mai incercat fara succes inca 2 atacuri, sperand probabil intr-o victorie precum cea a lui Calzati din etapa precedenta, dar nu a avut sorti de izbanda. Evadarea a luat sfarsit cu 3,5 km inainte de sosire.

Liguigas si Quickstep au controlat ritmul pe ultimii 2 kilometri. Desi O'Grady a incercat o evadare pe ultimii 1800 de metri, totusi castigatorul de etapa a fost decis la sprint.

Si a fost din nou ziua lui Oscar Freire, care a reusit sa reziste atacului lui McEwen, pornit in sprint un pic prea tarziu din cauza unei pozitionari defectoase, el fiind nevoit sa treaca de pe partea dreapta a soselei pe centru pentru a putea sprinta. Cei 2 au fost urmati de Zabel si Tom Boonen. Honchar ramane in galben.

Clasament general:

1 Serhiy HONCHAR TMO UKR

2 Floyd LANDIS PHO USA 01' 00"

3 Michael ROGERS TMO AUS 01' 08"

4 Patrik SINKEWITZ TMO GER 01' 45"

5 Andreas KL?DEN TMO GER 01' 50"

Clasament de etapa:

1 Oscar FREIRE RAB ESP

2 Robbie MC EWEN DVL AUS 00' 00"

3 Erik ZABEL MRM GER 00' 00"

4 Tom BOONEN QSI BEL 00' 00"

5 Cristian MORENI COF ITA 00' 00"

Etapa de maine este prima de munte din acest an si multi considera ca turul incepe abia acuma, la iesirea din munti, multe lucruri fiind posibil sa fie deja clarificate. Fara magistralul Lance Armstrong care practic nu le dadea nici o sansa contracandidatilor, pe crestele Alpilor sau Pirineilor, mai multi rutieri spera sa se desprinda in castigatori. Sa vedem cine anume va fi eroul in acest tur.

Etapa se va desfasura pe distanta de 190,5 km intre Cambo-les-Bains si Pau si va avea o catarare de categoria I, una de categorie speciala si una de categoria a 3-a. Desi pentru sprinteri etapele de munte sunt un cosmar, vor exista 2 puncte de sprint intermediar, unde se vor putea acumula puncte in clasamentul tricoului verde.