13 hectare din Parcul Snagov, cadou pentru gruparea Bittner

de Mihai Boeru     Prezent
Vineri, 14 iulie 2006, 0:00


O mare parte din Parcul Snagov ar putea ajunge - la un pret subevaluat - in proprietatea omului de afaceri Alexandru Bittner, „secondat” de pesedistii Viorel Gheorghiu si Gabriel Oprea, acuza viceprimarul comunei Snagov, Florin Matei.

Primaria Snagov vrea sa scoata la vinzare 13,5 hectare de padure si strandul cu doar 70 de euro metrul patrat, in conditiile in care preturile pietei pentru un metru patrat de pamint pe malul lacului oscileaza intre 100 si 200 de euro. Motivul invocat de edili pentru vinzarea terenului este, cel putin la prima vedere, unul legat de bunastarea comunei: realizarea unei canalizari.

La propunerea primarului Apostol Musat, Consiliul Local Snagov a adoptat la 19 ianuarie 2006 hotarirea nr.1, prin care a dispus scoaterea unei suprafete de 13,5 ha din domeniul public si trecerea acesteia in domeniul privat al comunei, in vederea unei vinzari ulterioare.

Cei 135.000 de metri patrati trecuti in domeniul privat au fost localizati in parcul Snagov (12,9 ha) si strand, cunoscut sub numele de Snagov Plaja, (0,6 ha). Cum, de altfel, era de asteptat, primarul Apostol Musat a fost cel desemnat sa se ocupe de tranzactia de terenuri. Primarul si consilierii locali au decis, prin hotarirea 18 din 2006, declansarea procedurii de vinzare efectiva.

Licitatia pentru cumpararea celor 13,5 ha urmeaza sa porneasca de la suma de 70 de euro mp. Acest pret este subevaluat semnificativ, in conditiile in care cel mai ieftin metru de pamint se poate cumpara pe malul lacului Snagov cu 100 de euro, iar cel mai scump poate ajunge la peste 200 de euro.

Motivul invocat de primar si consilierii locali pentru vinzarea padurii, lacului si strandului este lipsa de fonduri a Primariei. Aceasta are nevoie de 800.000 de euro pentru a putea participa la realizarea unui proiect PHARE ce vizeaza introducerea canalizarii in satul Snagov si construirea unei statii de epurare la Gruiu.

Suma reprezinta 15% din costul intregului proiect, care se ridica la peste 4 milioane euro. Din vinzarea celor 13,5 ha de teren, Primaria urmeaza sa obtina, insa, aproximativ 10 milioane de euro, bani pe care, dupa cum ne-au declarat surse din primaria Snagov, Apostol Musat doreste sa ii depoziteze intr-un cont.

Pina in prezent, exista doua firme care sint interesate sa achizitioneze caietul de sarcini care le da dreptul sa participe la licitatie. Legea 213/1998 prevede ca bunurile aflate in proprietatea publica a unor localitati pot fi concesionate, nefiind obligatorie trecerea lor in proprietate privata.

PREFECTURA OSTILA, SCOASA DIN JOC // Prefectura Ilfov a luat pozitie fata de decizia lui Apostol Musat - de a scoate terenul din domeniul public si a-l trece in cel privat al comunei - printr-o adresa emisa la 16 martie 2006 si inregistrata la Primaria Snagov in data de 27 a aceleiasi luni.

In aceasta adresa, viceprefectul judetului Ilfov, Valentin Delcea, care a semnat in locul prefectului, a solicitat Primariei Snagov revocarea hotaririi nr.1 din 2006 a Consiliului Local deoarece „nu are nici o justificare legala”.

Viceprefectul i-a atentionat pe edilii Snagovului ca un refuz al revocarii nu va ramine fara urmari: „In cazul in care nu veti revoca hotarirea, o vom ataca la instanta de contencios administrativ”.

La doar citeva ore de la inregistrarea acestei adrese, la Primaria din Snagov a sosit, insa, un fax, semnat de catre unul dintre juristii Prefecturii, prin care adresa a fost modificata pentru a da cistig de cauza propunerii de trecere a terenului in domeniul privat al comunei Snagov, initiata de primarul Apostol Musat.

La 25 mai 2006, Consiliul Local a votat pentru scoaterea la vinzare a terenului. O majoritate formata din 12 dintre cei 15 consilieri locali a avizat favorabil decizia de vinzare.

ROMSILVA, ULTIMUL HOP // Ministerul Agriculturii a trimis, la rindul sau, o adresa catre Primaria din Snagov, prin care a comunicat ca deciziile de trecere a terenului din proprietatea publica in cea privata, precum si vinzarea celor 13,5 ha sint ilegale deoarece nu au avizul Regiei Nationale a Padurilor, Romsilva.

Aceasta adresa a Ministerului Agriculturii a determinat Consiliul Local sa-si modifice strategia.

Astfel, membrii acestuia au cerut impartirea cadastrala a celor 13,5 ha in doua suprafete distincte: pe de o parte Parcul Snagov, care intra sub incidenta Romsilva si nu poate fi vindut fara acordul acesteia, si, pe de alta parte, strandul Snagov, care sa poata fi vindut imediat, fara nici un fel de acord.

Exista o „mica” problema legata si de acesta, in sensul ca unitatea de alimentatie publica din incinta strandului este inchiriata pe 25 de ani unei firme care plateste o chirie de 8.000 de euro pe an, iar cumparatorul terenului va trebui sa preia si acest contract dupa cum ne-a declarat chiar primarul Apostol Musat.

Pentru a face atractiva oferta si in aceasta situatie, primaria a impartit la cadastru cele 13,5 ha in doua parti aproximativ egale de cite 6 si, respectiv, 7 ha de teren. Suprafata de parc ar urma sa fie vinduta dupa ce se va obtine si acordul Romsilva.

Pentru a forta si acceptul Regiei Nationale a Pa- durilor, primarul Snagovului ne-a declarat ca a depus plingeri penale impotriva „unui secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a directorului Romsilva, domnul Maftei (dir. gen. Simion Maftei) si a directorului silvic pe Bucuresti”.

Daca in urma vinzarii celor 13,5 ha primaria spera sa obtina aproape 10 milioane de euro in urma scoaterii la mezat doar a Strandului Snagov, Apostol Musat spera sa cistige 7-8 milioane de euro, deoarece pretul metrului patrat de pamint vindut va fi de aceasta data de 120 de euro.

TRIADA BITTNER-GHEORGHIU- OPREA, DENUNTATA DE VICEPRIMAR // Viceprimarul din Snagov, Florin Matei, ne-a declarat ca persoane importante ar fi determinat scoaterea la vinzare a celor 13,5 ha de teren: Alexandru Bittner (un apropiat al familiei expremierului Adrian Nastase, despre care gurile rele spun ca s-ar fi repozitionat catre cercuri de afaceri pro PD si pro Basescu) si Viorel Gheorghiu (ex-deputat PSD).
Integral in Prezent


781 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi