Moldova isi rescrie istoria terorizata de Romania

de     Cotidianul
Miercuri, 19 iulie 2006, 0:00


Ministrul Educatiei din Republica Moldova, Victor Tvircun, a declarat pentru agentia de presa Moldpres ca „istoria integrata va fi predata in scoli ca un curs de baza incepind cu anul de studii 2006 - 2007”. Pentru a-i face loc acestei discipline, materia „Istoria romanilor” ar putea disparea din programa.

Stalinism cu fata europeana

“Pretutindeni armata romana a fost intilnita cu rezistenta si peste tot calea ei a fost impresurata de cadavrele basarabenilor. Toti care nu erau de acord cu interventia romaneasca au fost impuscati, printre care si multi oameni de vaza”, se poate citi in noul manual de istorie integrata pentru clasa a XII-a.

Potrivit afirmatiilor lui Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei culturale „Contrafort” si eseist, „istoria integrata trebuia sa fie o punte spre Europa. Teoria autorilor manualului afirma ca ar fi vorba despre istoria integrarii Moldovei in Europa, despre tara privita ca o particica a vechiului continent spre care noi mergem cu surle si trimbite.

Doar ca in spatele acestui paravan foarte lustruit si apretat la zi se ascunde un continut de tip stalinist, care nici macar nu a fost bine camuflat”. Ciobanu se refera punctual la „Manualul experimental de istorie integrata pentru clasa a XII-a de liceu”, dotat cu nu mai putin de sase autori: S. Nazaria, Al. Roman, L. Barbus, Al. Burian, M. Sprinceana si A. Dumbrava.

Istoricul Ion Varta, deputat al Partidului Crestin Democrat, critica pentru BBC acelasi manual, pe motiv de romanofobie, de inexactitate istorica si de ideologizare a unor evenimente. De exemplu, manualul descrie astfel intrarea trupelor romane in Basarabia in 1941: „La Chisinau, in primele zile ale ocupatiei, oamenii erau ucisi pe strazi, femeile violate, copiii injunghiati cu baionetele. Sute de cadavre erau aruncate spre sfisiere ciinilor”.

Invazie, dominatie si teroare

In consecinta, la 28 iunie 1940, in urma ultimatumului dat de Kremlin, Moldova nu a cazut victima Pactului Ribentrop-Molotov, ci a fost „eliberata de catre URSS” de sub ocupatia romanilor, potrivit noului material didactic.

Anul 1918 nu scapa nici el de blam, marcind anexarea zonei cu forta de catre Romania. Soarta basarabenilor de sub calciiul ocupantilor romani nu a fost fericita: „Tinutul pruto-nistrean s-a transformat intr-un apendice agrar al Romaniei agrare” glasuieste manualul. Mai mult, „dupa incorporarea in cadrul Romaniei, Basarabia ramine cea mai inapoiata provincie a Tarii Romanesti.

Comportamentul batjocoritor al functionarilor regateni a dus la instaurarea unui sistem de jefuire a populatiei”. De altfel, romanii au instituit acolo timp de peste doua decenii „o dominatie militara straina”. Tonul autorilor se indulceste insa cind vine vorba despre URSS.

Bolsevicii erau un „partid revolutionar socialist de stinga, care milita pentru lichidarea capitalismului si constructia socialismului pe scara mondiala, pentru incetarea razboiului si impartirea paminturilor mosieresti la tarani”, iar sovietele „au protestat impotriva interventiei romanesti”.
Integral in Cotidianul


461 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  absolut dezgustator (Miercuri, 19 iulie 2006, 10:27)

  nadia [anonim]

  Daca Romania nu va incerca sa faca o campanie de informare a populatiei si va sta tot timpul pasiva, nu e de mirare ca rusii vor continua sa faca aceasta oribila propaganda... si noile generatii vor creste cu capul impuiat de miciuni si uite asa se divizeaza o natiune...
 • 0 (0 voturi)    
  moldova = cah (Miercuri, 19 iulie 2006, 10:31)

  cristian [anonim]

  Asa si ? Le place sa stea in bratele Rusiei, foarte bine. Acolo sa le putrezeasca oasele, daca au avut parte numai de lucruri bune din partea mamei Russia.
  Sincer, nu vad de ce Romania livreaza moldovenilor curent ieftin sau gratis, in loc sa il distribuie in tara -nu prin firmele lui Voiculescu- ca sa nu mai avem atata de plata la curent.
  Oricum, modul de conducere al Moldovei se aseamana cu cel al Rusiei, adica autoritar. Si bine se spune: animalul nu asculta decat de bata. Iar bata o are rusul, romanul are doar acadeaua. E normal sa aleaga intotdeauna bata, pentru o buna dezvoltare ulterioara a tarii. :))))
 • 0 (0 voturi)    
  Sa-i lasam in plata Domnului (Miercuri, 19 iulie 2006, 10:49)

  adryan [anonim]

  Nu v-ati cam saturat de "fratii" nostri pe care-i primim cu inima deschisa la studii si care ne scuipa cum si cand pot. Pentru ca putini stiu ca in guvernul comunist sunt absolventi ai scolilor din Romania. Asa ca sistemul scolar romanesc produce romanofobi. Am avut colegi basarabeni la facultate. Marea mea dezamgire a fost atunci cand am auzit ca vorbesc intre ei ruseste. O parte din ei erau fani ai Partidului Agrar (la putere atunci) partid la fel de romanofob ca si comunistii. Sunt convins ca acum sunt adeptii PCRM.
 • 0 (0 voturi)    
  Romani secati Prutul (Miercuri, 19 iulie 2006, 11:02)

  Luca Nastea [anonim]

  cred ca ne-am jucat prea mult cu acest subiect. daca nu intervenim ferm s-ar putea sa-i pierdem definitiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Lichidarea capitalismului, socialism pe scara mondiala (Miercuri, 19 iulie 2006, 11:38)

  Fiordean Dacian [anonim]

  Ce-au uitat sa precizeze autorii e ca odata cu lichidarea capitalismului si instaurarea socialismului, s-a dezvoltat in intregul bloc de Est (Modova inclusiv) un adevarat rai pe pamant, unde saracia si penuria erau cuvinte necunoscute, mesele erau imbelsugate, casele calduroase si produsele de baza nelipsite. Cultura si libera circulatie erau prioritati pt. socialisti, oamenii puteau calatori si aveau liberatate de exprimare si gandire, era extraordinar. De altfel, exista inca in cateva tari fosile astfel de sisteme, adevarate minuni economice: Coreea de Nord, Cuba, cateva tari de prin America Latina.
  Dar gulagurile unde a fost reinventat sclavagismul, care fusese abolit de tarile democrate cu decenii in urma? Cine facea munca din minele de sare sau de la canal, la taiat de trestie in Delta si la muncile agricole in cooperativele minune? Nu cumva in mare parte detinutii politici? Nu cumva tineri militari?
  CNSAS a dat publicitatii deunazi faptul ca Securitatea recruta informatori din randul copiilor de 12 ani, ca sa protejeze socialismul de sabotori. Era intre-adevar minunat...
 • 0 (0 voturi)    
  De ce ii mai tinem pe spate? (Miercuri, 19 iulie 2006, 13:07)

  Sebastian Purje [anonim]

  As da un singur exemplu: Romania livreaza Moldovei curent electric, pe GRATIS. Si ma intreb "ce rost are"? De ce sa platesc curentul pt moldoveni si pentru alte nu-stiu-mai-cate favoruri facute moldovenilor, daca ei nu ne vor, ba mai mult, ne fac hoti, criminali, etc. De ce plateste statul roman atatea burse pt studentii din Moldova?
  Ce rost mai are povestea asta cu "podul de flori peste Prut"?
 • 0 (0 voturi)    
  sa nu confundam lucrurile (Miercuri, 19 iulie 2006, 14:09)

  incognito [anonim]

  eu cred ca se generalizeaza prea usor...atitudinea si parerile conducatorilor Moldovei nu cred ca sunt aceleasi cu cele ale moldovenilor...e ca si cum am zice ca interesul si dorintele politicienilor nostrii seamana cu dorintele noastre. Sa fim seriosi, tot asa cum ne e scarba noua de politicienii nostrii tot asa de mult cred ca-i reprezinta pe moldoveni si politicienii lor care fac declaratiile astea pe marginea carora discutam si ne panicam atat. Actiunile si deciziile politicienilor in tarile in care democratiea e doar un vis n-au nimik de-a face cu dorintele populatiei. Si aici bineinteles ca nu se poate exclude nici Romania
 • 0 (0 voturi)    
  rusnaci (Miercuri, 19 iulie 2006, 14:40)

  Marius [anonim]

  Imi amintesc, in vremea facultatii, cum stateam la coada la casierie ca sa-mi ridic bursa. Alaturi de mine, studentii din R. Moldova, care incasau de doua ori mai multi bani decat romanii, discutau intr-o curata limba rusa. Mi se ridica sangele la cap gandindu-ma ca statul roman subventioneaza viitorii stalpi ai comunismului cu fata umana de dincolo de Prut.
 • 0 (0 voturi)    
  moldova (Miercuri, 19 iulie 2006, 15:55)

  olteanu [anonim]

  De ce nu au energie electrica? - pentru ca lor nu li s-a ridicat nici o centrala electrica pe teritoriu, problema era in timp, doar cand se va destrama marele imperiu. Rusii dupa 10 ani de catanie erau mutati in Basarabia sa ia romance, iar dupa destramarea imperiului familiile mixte au fost amenintate ca rusii vor fi trimesi acasa, iar copiii internati in lagare!!!!!!!!!!! O stiu de la astfel de familii...........................
 • 0 (0 voturi)    
  From Romania with love (Miercuri, 19 iulie 2006, 16:16)

  Putin [anonim]

  He, amicii lui Putin isi fac treaba bine, chiar foarte bine. Putin nu are mila de rusii lui, ce sa mai vorbim de alte tari. Sunt o tara comunista, asa ca sa nu uitam cum se scriau manualele si pe la noi; deci un flamand autor de manuale e putin probabil sa reprezinte majoritatea unei tari. Pe de alta parte, daca sunt intr-adevar romanofobi, sa-i lasamsa putrezeasca (desi alcoolul este un bun conservant) alaturi de tovarasii lor rusi. Asta ne-ar mai lipsi, sa incepem sa ne umplem si noi de penibil, cum fac ungurii cu maghiarii lor de la noi. Deci, le doresc multa fantezie, cat mai multa vodca si sedere placuta la ei acasa.
 • 0 (0 voturi)    
  e de la ei sau de la noi??? (Miercuri, 19 iulie 2006, 17:50)

  misa [anonim]

  Am stat in regie, cand am fost student in P20, era plin de moldoveni, unu si unu, varza la invatat, varza la lb romana, cam batea spre zero, burse mari, loc gratis, joburi asigurate la noi in tara, trai neneaca. normal ca ne considera niste idioti. Pe langa asta vara exista, nu stiu daca mai este, un program ARC 2xxx, finantat de guvern, facut prin fundatii cu nume de mari romani...pentru copii romani din moldova sa vina sa viziteze tara gratis, la care ajungeau numai securistii si cu secretarii de partit in vacante moca si mai erau, nu stiu daca mai sunt si alti romani care faceau munca din dragoste de tara, din aceste fundatii care se imbogateau intr-o vara cati altii intr-o viata ....
  ca le dam curent degeaba, inloc sa dam curent gratis la batranii nostrii cu pensii mici e una, da ca ne punem imaginea noastra pentru ei ca sa intre cu noi in ue e alta.
  si de aia va intreb oare ei sunt de vina?
  numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu (Miercuri, 19 iulie 2006, 18:17)

  Mirciulica [anonim]

  Cel mai important lucru pe care l-a facut Basescu pt. natiunea romana, chestia pt care o sa ramina in manualele de istorie, este ca incearca apropierea de Moldova. Nu e chiar ca Ferdinand care a luptat impotriva alor lui pt. Unire, dar hai sa zicem ca nici timpurile nu mai sint aceleasi. Nu trebuie sa punem interesele meschine, materialiste, de moment, deasupra interesului destinului national. Ar trebui sa ajutam Moldova cu toate puterile sa iasa din sfera de influenta a Rusiei si a comunismului.
 • 0 (0 voturi)    
  calmati-va (Miercuri, 19 iulie 2006, 19:20)

  stf [anonim]

  intrati pe site-ul asta www.moldova.net sa va convingeti ca si modovenii sunt scandalizati de voronin si de istoria intgrata si altele
 • 0 (0 voturi)    
  satul de puturosii de la noi, ce ne mai trebuie si altii? (Joi, 20 iulie 2006, 7:23)

  Un ardelean [anonim]

  Moldovenii (si ai nostri si aia de import, pe banii nostri cu burse de la guvern mai mari decat primeste un roman) au invadat ardealul. Asa cum Ro mundeste de-i sar ochii sa intre in EU, sa munceasca si ei sa isi merite locul in EU sau alaturi de ceilalti romani. Vesticii ne-au pus la respect si la ordine si munca. Sa-si faca si ei lectiile. Pe de alta parte, dupa atata timp, nu stiu cat mai sunt ei de romani. Ma doare inima pentru cei care sunt cu adevarat si pe care i-a nenorocit istoria, la fel cum ma doare si pe mine pentru mine si alti romani ca am picat de partea nasoala a cortinei. Dar asta e situatia acum si cu asta lucram mai departe. Mana pe lopeti ...
 • 0 (0 voturi)    
  MOLDOVA (Joi, 20 iulie 2006, 12:39)

  noe [anonim]

  Nu trebuie sa va faceti parerea pe seama unor persoane, care toata viata lor au fost profesori de istoria partidului comunist. Cu atit mai mult pot sa afirm sigur ca doi din autori sunt incarturari, ii cunosc personal. Fiti siguri ca un asa manual nu va ajunge in scoala iar daca va ajunge acolo liceenii ii vor da foc.
  Din pacate guvrnantii nu-si dau seama ca au atins un punct foarte sensibil care le va face probleme.
  Urmariti cum se va dezvolta evenumentele in continuare.
 • 0 (0 voturi)    
  va agitati degeaba (Joi, 20 iulie 2006, 12:39)

  vasix [anonim]

  studentii moldoveni vor veni in continuare pe burse grase la noi, vor ramane apoi in orasele in care au studiat (nici unul nu e prost sa se intoarca la rau), "afaceristii" lor va vor vinde in continuare marfa ieftina la talcioc, fetitele lor vor produce in continuare pe strada, pestii lor vor umbla in continuare in masini dupa care vi se vor scurge ochii, malacii lor vor rupe in continuare oasele "incomozilor" si totul va fi la fel; numai voi veti latra patriotic in continuare si veti ataca "moldovenii" in general ca doar toti sunt retarzi lua-i-ar naiba...nu-i asa?
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Mirciulica !!!!!!!!! (Sâmbătă, 22 iulie 2006, 15:20)

  Andronicus [anonim]

  Bravo Mirciulica. Asta trebuie sa facem. Daca nu ne convine faptul ca basarabenii gandesc uneori altfel dacat noi atunci avem explicatia in educatia pe care au primit-o la scoala prin manualele "rusesti".
  Daca un frate este inselat de un escroc, ce faci? Incerci sa-i explici cum a fost inselat sau ii intorci spatele spunand ca e prost.
  Ganditi la scara istorica, si ce vremuri a tranversat poporul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Istoria (Marţi, 8 august 2006, 2:36)

  sergiu [anonim]

  Istoria e-o prostituata, cine ii plateste mai mult aceluia ii si apartine, rusii flirteaza si-i mai bag ceva ruble pe unde pot. Salvati tara asta de la parazitii astea sociali(rusofonii), patriotii care isi apara identitatea nationala in Basarabia sunt acuzati de nationalism din partea rusilor, care au cistig de cauza multumita lingailor de la putere. Vreti sa iasa lumea in strada? Cum s-o faca daca armata e in mainele statului, iar ca sa ai dreptul sa protestezi in strada tre' sa dai cerere si sa asteptzi aprobarea, nu asa au loc revolutiile sau protesturile in masa care au puterea de-a schimba ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu futetzi kapu , blia !!!!! ( from Moldova with love :D ) (Marţi, 8 august 2006, 11:25)

  Jora [anonim]

  Am citit vrio citeva komenturi de aici shi kam ni-am strikat parerea despre fratii noshri ...
  Pizdets ka shtim rusa , shi alte lukruri kare nu va plak voua ...
  Komunishtii desigur is pidari mari , da asta nu inseamna ka trebu sa futeti kapu yn asha fel ...
  Shi lasatzi voi ku bursele voastre shy ku generozitatea voastra infinita , ka nu mai traim noi numai din ajutorul Romaniei ...

  P.s.
  Hai norok shun pai in nas !!! :)
 • 0 (0 voturi)    
  basarabia (Marţi, 8 august 2006, 13:13)

  vecin [anonim]

  Nu trebuie sa ne criticati asa pentru ca nu noi am fost de acord cu limba rusa ci stim cu totii ca ea a fost impusa la timurile lor...shi daka multi vb rusa nu inseamna ca toti is rushi ca mai sunt si din cei care inca se simt romani...asha ca nu maximizati totul chiar asha de tare...a auzit unul ca moldovenii is rushi toti si gata asha shi este....voi nu stiti situatia de aici...chiar daka ati fost citeva zile prin MD. Aici trebuie sa traiesti o vreme sa iti dai seama care e situatia...shi sa stiti ca si noi nu suntem cu Voronin si suntem satui de invazia rushilor...Voi in lok sa ne sustineti pe cei ce ne credem romani da voi mai tare ne faceti sa ne inhibam shi sa ne uram unul pe altul ... asta nu e bine
 • 0 (0 voturi)    
  chill out people (Vineri, 11 august 2006, 0:08)

  fadalas [anonim]

  sorry people..da vad k aici deja lumea incepe cu injuraturi..cu fraze gen "Le place sa stea in bratele Rusiei, foarte bine. Acolo sa le putrezeasca oasele, daca au avut parte numai de lucruri bune din partea mamei Rusia." in primul rand,cei kre nu stiu din trecut,sa cumpere un manual de istorie si sa-l citeask..garantez k va afla lucruri interesante...apoi.. Rusia nu ne e mama...si nici nu vrem sa ne fie...si nici nu ne place sa stam in bratele ei.. .ea pe noi ne sufoca!nu putem scapa de ea!dak vb. rusa,nu inseamna k suntem "rusofoni"cum ne mai numesc nu stiu cine..pur si simplu stim o limba...si o folosim....
  nu ne veti intelege deoarece n-ati trecut prin asa ceva..sau in general,nu vreti sa ne intelegeti...
  ar mai fi ceva,dar las pe data viitoare..succes tuturor.pa
 • 0 (0 voturi)    
  sa nu ajunga sa fie prea tarziu (Vineri, 1 septembrie 2006, 21:00)

  dorin [anonim]

  Cei care faceti acuze aiurea ar trebui sa va informati mai mult; auzi de ce nu sunt centrale electrice in moldova?!?! pai si cu ce sa le alimenteze? spuneti voi; sau economie de unde frate cand majoritatea productiei o reprezinta productia de vin?! Cum puteti sa spuneti ca nu merita acest teritoriu sa intre in componenta tarii , sau cum puteti spune sa nu avem grija de acesti oameni, care sunt frati nostri ?! Ce daca ei vorbesc in rusa, vorbiti si voi in congoleza poate va trece elanul negativ. Si cei care spun ca stau la coada pt bursa - si ii deranjeaza ca romanii din moldova au burse mai mari date tot de statul roman - : ducetiva la munca si facetiva rost de bani pt facultate nu asteptati sa va plateasca alti facultate, eu asa am facut si nu imi e rau de loc.
  Intrebativa bunici ba nebunilor (dar nu pe cei comunisti adica nascuti in timpul sau dupa razboi) sa vedeti ce parere au ei despre ce spuneti acum de Basarabia!!!
  Greseala Romaniei de atunci a fost ca nu a luptat deloc in ziua anexarii Basarabiei de catre URSS, din cauza unui rege idiot (Carol II) care in loc sa se ocupe de binele tarii sa ocupat de binele personal. Chiar daca sar fi pierdut lupta situatia acum ar fi fost alta.
  Azi avem cu totii o sansa sa invingem slavii astia care ne-au dezbinat - dar sa nu ajungem in situatia sa fie prea tarziu; pentru a invinge trebuie sa muncim toti pt asta, nu sa asteptam sa faca alti ceva pt noi.
  Se spune in Romania ca generatia de acum este una de sacrificiu, pai atunci daca tot "ne sacrificam" sa o facem pana la capat, ca sa le asiguram copiilor nostri un viitor mai bun si o istorie mareata.
  Inca ceva: cei care ati avea de gand sa comentati negativ ce am spus mai sus va recomand sa mai cititi si voi ceva istorie (dar nu cea "actualizata" de rusi).
 • 0 (0 voturi)    
  de ce va luati de ce nu trebuie???????? (Sâmbătă, 27 ianuarie 2007, 12:16)

  ina [anonim]

  de ce va luati ma de moldova?????????io sunt eleva la liceu,pina kind in klasa a 9-a dar ku toate k sunt din moldova am reusit in scurtul interval de un semestru sa le sterg nasurile la un liceu intreg de romini?????????si unde e dreptatea??????//de ce io sa nu pot merge la un konkurs sau la o fakultate mai departe in momentul in care sunt mai buna ca ei????????????cunosc rusa la perfevtie.........si???????care-i problema...............? sau de fapt problema e ca cunosc 3 limbi la la un nivel la care ma exprim liber in orikare din elensi rominii care fac engleza-franceza nu stiu nici una nici alta de lok?cunosc rusa si sunt mindra k o pot vb fara sa ma sinchisesc kautind cuvintul potrivit!!!!!!!!!!!!!!naveti de ce sa va luati fraerilor!!!!!!!!!!1

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri