Conso.ro introduce DAE personalizata

de     Conso.ro
Joi, 20 iulie 2006, 0:00


Portalul financiar www.conso.ro ofera in premiera pe piata romaneasca posibilitatea de a compara costul creditelor cu ajutorul dobanzii anuale efective (DAE) personalizate, in functie de valoarea creditului si perioada de rambursare. Conform legii privind contractele de credit de consum si directivelor europene, DAE exprima sub forma procentuala costul total al creditului.

La fiecare produs de creditare, DAE se modifica in functie de suma si durata imprumutului. Din acest motiv, pentru a putea utiliza DAE la compararea costului creditelor, aceasta trebuie calculata pentru conditii similare.

Pentru prima oara in Romania, Conso.ro a dezvoltat o platforma de calcul, care respecta aceste conditii. DAE personalizata aferenta fiecarui credit este afisata in sectiunile de comparare a creditelor (pasii 2 si 3).

DAE personalizata include urmatoarele costuri: dobanda, comisioanele percepute la acordare, comisioanele anuale si/sau cele lunare. Singurele costuri neincluse sunt primele aferente asigurarilor, datorita faptului ca bancile agreeaza o multitudine de societati de asigurare, care au tarife diferite.

Informatiile despre asigurarile solicitate sunt disponibile in Pasul 3 de comparare, unde este precizata si daca acestea sunt oferite gratuit de banci sau nu.

DAE personalizata este calculata atat pentru creditele la care este obligatorie prin lege determinarea DAE de catre banci - credite auto, credite de nevoi personale, carduri de credit, credite pentru studii, de vacanta sau medicale - cat si la produsele pentru care legea nu obliga bancile sa precizeze DAE - credite imobiliare si ipotecare, credite de nevoi personale cu ipoteca.

Astfel, indiferent de creditul dorit, comparea ofertelor cu ajutorul DAE personalizate este acum posibila.

O alta noutate adusa este dezvoltarea algoritmului de calcul in cazul indicatorului «Suma de rambursat». Aceasta include acum atat suma imprumutata si dobanda, cat si comisioanele la acordare si cele percepute (lunar sau anual) pe parcursul contractului. Ca si la DAE, singurele costuri neincluse sunt primele cu asigurarile.

«Dezvoltatea acestui indicator, la fel ca si implementarea DAE personalizate, a fost realizata la solicitarile utilizatorilor siteului. Spre deosebire de DAE, care reprezinta inca pentru multi un concept abstract, «Suma de rambursat» ofera o masura asupra costului creditului mai usor de inteles» a declarat cu ocazia lansarii noii platforme Alin Iacob, redactor sef Conso.ro

Conso.ro recomanda insa ca principalul criteriu de comparare a creditelor sa fie DAE, deoarece indicatorul «Suma de rambursat» nu tine cont de valoarea in timp a banilor.

De exemplu, un comision de 100 lei platit in prezent nu are aceeasi valoare cu unul tot de 100 lei platit peste 1 an. Diferenta este data de costul de oportunitate. Suma de 100 lei detinuta acum poate fi plasata intr-un depozit (la o rata a dobanzii de 10%, de pilda), astfel incat peste 1 an, suma initiala va valora 110 lei.

DAE tine cont de acest fenomen si din acest motiv reprezinta criteriul cel mai bun de comparare a costului creditelor.

Portalul financiar Conso.ro, lansat oficial in luna aprilie a acestui an, ofera posibilitatea de a compara gratuit o gama larga de produse bancare: credite ipotecare si imobiliare, credite auto, credite de nevoi personale, credite pentru bunuri de folosinta indelungata, credite de vacanta, pentru studii sau tratamente medicale, carduri de credit standard si cobranded, depozite, certificate de depozit si conturi de economii.


44 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi