Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat, joi, ca adevarata rezolvare a conflictului din Liban, intre Israel si gruparea siita Hezbollah, este “eliminarea” Israelului si a cerut incetarea imediata a focului, transmite agentiei Isna, citata de AFP.

Ahmadinejad a propus, astfel, ca “tarile islamice sa intrerupa toate relatiile politice si economice, publice si secrete cu regimul sionist”.

Presedintele iranian, al carei tara sustine gruparea siita Hezbollah, a cerut in mai multe randuri eliminarea Israelului. El considera ca, in razboiul dintre cele doua parti, securitatea trebuie asigurata de “populatia si de guvernul libanez”, considerand inacceptabila prezenta unei forte internationale de pace in zona.

Mahmoud Ahmadinejad considera, de asemenea, necesar “un schimb de prizonieri”, intre Israel si Hezbollah si spune ca pentru aceasta situatie trebuie “sa plateasca SUA si Marea Britanie care sustin regimul sionist”.

Iranul este cel mai fidel sustinator al Hezbollah. Israelul si tarile occidentale au acuzat, de mai multe ori, aceasta tara ca finanteaza si inarmeaza gruparea siita, dar Teheranul a dezmintit acuzatiile, invocand doar un sprijin moral si politic.

Au aparut imediat si reactii internationale la declaratiile socante ale presedintelui iranian.

Premierul britanic, Tony Blair, a calificat afirmatiile acestuia privind Israelul, “ total inutile”. In schimb, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe a afirmat ca Iranul ar putea "contribui" la eforturile de gasire a unei solutii in conflictul din Liban.

Intre timp, bombardamentele israeliene continua in Liban. Peste 70 zeci de rachete Hezbollah au ucis, joi, cel putin cinci israelieni.

Televiziunea Al Arabiya a transmis ca au pierit in confruntari si doi militari israelieni.

Potrivit unui ultim bilant 900 de civili au pierit pana acum si circa 3 000 au fost raniti.

Pe de alta parte, organizatia Human Rights Watch (HRW) califica, intr-un raport publicat joi, "crime de razboi", loviturile Israelului impotriva civililor din Liban.

"Analizele noastre arata ca justificarea Israelului potrivit careia combatantii Hezbollah s-ar ascunde printre civili libanezi, nu explica si nici nu justifica razboiul dus de Israel", arata un comunicat al HRW citat de AFP.

Incursiunea Israelului in Liban a inceput, in 12 iulie, dupa rapirea a doi soldati israelieni de catre miscarea siita Hezbollah, la frontiera israelo-libaneza.