O victorie a lumii occidentale impotriva barbariei: britanicii au dejucat un atentat ce viza 12 avioane lung-curier ce urmau sa decoleze din Londra spre diverse orase din Statele Unite. Teroristii pregatisera explozibil lichid in bagajele de mana, iar detonatoarele erau disimulate in ceasuri, telefoane mobile si laptopuri. Lumea se bucura, pe buna dreptate, ca s-a impiedicat un macel.

Victoria este insa relativa. Teroristii nu au reusit sa omoare oameni, dar au reusit, inca o data, sa raspandeasca teama si neliniste. Masurile anuntate ieri in transportul aerian sunt drastice.

Pasagerii nu vor mai putea transporta cu ei nici un fel de bagaje de mana, doar cateva medicamente si acelea cu prescriptie, nu-si vor putea lua solutia pentru lentilele de contact, nu vor mai avea voie la bord cu popularul telefon mobil, cu laptopul sau iPodul.

Daca se va merge in acest ritm, din motive de securitate, in viitor, pasagerii vor fi probabil dezbracati la piele si transportati legati de scaune si, eventual, sedati...

Statisticile arata ca, indiferent cat de stricte ar fi masurile de securitate, la un moment dat, tot reuseste un atentat. In Israel, de exemplu, in medie, la 15 atentate dejucate unul izbuteste. De la luna la luna, razboiul Occident - fundamentalisti se inteteste. In continuare insa, Vestul lupta cu efectele si nu cu cauzele.

Astfel, s-au trimis trupe occidentale la mii de kilometri distanta de casa, se folosesc cele mai sofisticate arme, se incalca democratia si drepturile omului prin supravegherea in toate felurile a propriei societati occidentale, sute de mii de oameni si sute de miliarde de dolari se folosesc in razboiul antiterorist. Rezultatele sunt modeste.

In schimb, nu s-a intreprins nimic pentru a intelege cu adevarat de ce tot mai multi tineri musulmani sunt gata sa moara doar pentru a ucide impreuna cu ei cat mai multi civili nevinovati.

De ce la 7 iulie anul trecut niste cetateni britanici de origine pakistaneza au aruncat in aer metroul londonez? De ce ieri 21 de cetateni britanici de religie musulmana au incercat sa arunce in aer atatea Jumbo-jeturi?

Cinci ani dupa atentatele de la 11 septembrie, nu exista o strategie eficienta in lupta antiterorista. Si, mai grav, Occidentul este mai scindat ca niciodata. SUA si Marea Britanie, in principal datorita sustinerii razboiului din Irak si a pozitiei adoptate in conflictul din Orientul Apropiat, sunt principalele tinte ale fundamentalistilor islamici.

Numeroase state europene, printre care Franta, Germania, Italia sau Spania, desi apara aceleasi valori ca si americanii si britanicii, au abordari diferite. Pozitiile lor de exemplu in actualul conflict din Liban sunt fundamental opuse.

La randul sau, Rusia a inceput un joc complicat. Vladimir Putin a anuntat ca intre 2007 si 2008, isi va retrage trupele din Cecenia. Exista astfel posibilitatea ca unul din putinele puncte ce au mai tinut impreuna SUA si Rusia, combaterea terorismului fundamentalist, sa dispara. Pana acum, amandoua tarile erau direct amenintate de acest flagel.

Acum, prin retragerea trupelor rusesti din Cecenia, presiunea terorista asupra Rusiei ar putea sa scada semnificativ. In mod natural, ea va spori asupra lumii occidentale. Rusia insasi ar putea sa revina acolo unde s-a aflat in vremea Razboiului Rece - alaturi de lumea musulmana. Rusia avea relatii preferentiale si cu Siria, si cu Iranul, si cu Irakul lui Saddam Hussein.

Aparent, acest lucru ar putea fi un factor pozitiv, de favorizare a dialogului cu lumea musulmana. Rusia, indiferent de tendintele sale imperialiste, este totusi asimilabila lumii occidentale. Dar Moscova isi doreste inapoi statutul de superputere si, pentru a-l obtine, stie ca e nevoie nu doar de propria consolidare, ci si de slabirea Americii.

Mai mult, relatiile dintre administratiile de la Washington si Moscova evolueaza ingrijorator catre o perioada de tip Razboi Rece.

Firmele rusesti sunt sanctionate de americani, Gazpromul ingenuncheaza Europa, exista numeroase razboaie locale in derulare si zone de influenta unde fiecare isi impune candidatii, asa cum s-a intamplat in Ucraina si Georgia, sau isi apara dictatorii, asa cum se intampla in Belarus. Pana si amenintarea nucleara e prezenta prin ambitiile pe care le are Iranul.

Osama bin Laden, cel care-i cunoaste bine si pe rusi, si pe americani, nu-si putea dori o situatie mai favorabila.

In tot acest vartej international, presedintele Basescu nu pierde nici un prilej sa proclame „axa” sau sa promita „ramanerea pana la capat” a militarilor romani in Irak, asa cum s-a intamplat ieri in timpul vizitei in Orientul Mijlociu.

Deocamdata, Romania n-a platit asta decat prin soldatii morti, dar nu ne putem baza la nesfarsit pe faptul ca un atentat la Bucuresti ar avea atat de putin impact international, incat nici nu merita efortul...