Directia Apelor Siret Bacau a incredintat direct lucrari de 220 de miliarde de lei la trei firme acreditate. Banii au ajuns, in realitate, la firmele unor membri PD. Peste 220 de miliarde de lei alocati de Ministerul Mediului pentru refacerea cursurilor de apa din judetul Bacau, afectate de inundatiile de anul trecut, au intrat in buzunarele unor firme de partid.

Si mai curios este ca primarii din zonele inundate spun ca, in realitate, lucrarile nici nu s-au facut sau au fost realizate de mintuiala si nu au rezistat decit pina la prima ploaie mai abundenta.

Bani reali, lucrari fictive

Banii au fost impartiti pentru 18 obiective de investitii, dintre care cea mai consistenta a presupus amenajarea riului Trotus si a afluentilor acestuia, pe tronsoanele Ghimes - Comanesti si Comanesti - Urechesti, in valoare totala de 77 de miliarde de lei.

In urma unei solicitari facute la Ministerul Mediului, reprezentantii institutiei au confirmat ca „cele doua obiective au fost realizate in 2005“. Desi suma a fost integral decontata si lucrarea figureaza ca efectuata, primarii din zona spun ca, in realitate, nu s-a facut nimic.

Viorel Miron, primarul din Comanesti, a reclamat la Bucuresti ca cei de la „Ape“ nu au facut nimic.

„L-am atentionat si pe primul-ministru ca, la doi ani de la inundatiile care au distrus digurile de protectie a orasului, Apele Romane nici nu au inceput lucrarile de refacere“, ne-a spus Miron. Situatia nu este singulara.

„Ne rugam de ei sa vina sa faca ceva pe albia asta! Pe Trotus, care strabate comuna pe o distanta de aproape sapte kilometri, nu s-a facut absolut nimic nici anul trecut, nici anul asta“, a spus Ion Raileanu, viceprimarul comunei situate de-a lungul unui tronson al Trotusului, unde investitia figureaza ca fiind terminata.

Raportari triumfaliste

Sefii Directiei Apelor par sa-si fi trecut la „realizari“ lucrari care nu au fost efectuate. Este cazul unei investitii care ar fi fost facuta in 2005 sub denumirea „Dig protectie riul Trotus - zona Girla Morii“, executat la Comanesti.

Digul de protectie exista, doar ca autoritatile locale sustin ca a fost facut din bani de la bugetul local. „Digul de protectie a fost inaltat de noi, de primarie“, a precizat primarul Viorel Miron. Tudorita Lungu, directorul Directiei Apelor, sustine ca primarii spun vrute si nevrute: „Noi avem procesele-verbale de receptie a lucrarilor.

Primarii au semnat, asa ca nu mai pot acum sa sustina ca nu s-a facut nimic“. Si totusi, exista numeroase procese-verbale in care primarii nu au semnat.

Tudorita Lungu (foto) recunoaste si ca nu poate demonstra acum cum s-au dus banii. „M-am gindit ca s-ar putea ca multe dintre acele lucrari sa nu reziste.

De aceea, le-am cerut colegilor sa faca poze si sa filmeze in locurile in care s-a lucrat, ca sa avem dovada a ce s-a facut si unde s-a facut“, ne-a declarat Lungu. Directorul Lungu nu ne-a putut arata insa respectivele fotografii sau inregistrari

Citeste articolul complet in Cotidianul