Perceptia romanilor asupra coruptiei a ramas aproximativ egala cu cea de pe vremea guvernarii PSD, dupa doi ani si jumatate de la alegeri. Trei sferturi dintre romani considera ca nivelul coruptiei este astazi acelasi sau mai mare decit pe vremea guvernului Nastase.

Or, principalul mesaj cu care Alianta a venit la putere a fost tocmai cel de lupta impotriva coruptiei, iar DNA a instrumentat intre timp mai multe dosare cu politicieni.

Un sondaj de opinie facut ieri public de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, institutie aflata in subordinea premierul Tariceanu, arata ca aproape jumatate dintre romani (48%) considera ca nivelul coruptiei a ramas la fel, comparativ cu momentul in care actualul Guvern a preluat puterea. In plus, 24% cred ca nivelul coruptiei este mai mare in prezent fata de ianuarie 2005.

Doar 15% dintre cei intervievati au fost convinsi ca Guvernul a reusit sa reduca nivelul coruptiei, in timp ce 13% nu se pronunta.

Parlamentarii, cei mai corupti

Cea mai corupta categorie este, in opinia romanilor, cea a parlamentarilor. 69% dintre respondenti cred ca aproape toti (38%) sau o mare parte (31%) dintre alesii neamului sint corupti. Doar 4% dintre alegatori cred ca aproape nici unul dintre parlamentari nu este corupt.

Pe locul al doilea se situeaza oamenii de afaceri, care cumuleaza 61% dintre voturile negative, urmati de functionarii din Guvern sau din ministere (58%). Ministrii sint considerati mai putin corupti decit functionarii aflati in subordine, cumulind doar 57% dintre voturile negative.

Politistii (57%), judecatorii (50%), medicii (49%) si procurorii (48%) ocupa locurile urmatoare in acest clasament al coruptiei. Cel mai putin afectati de coruptie sint considerati ziaristii, preotii si profesorii. 54% dintre raspunsuri sustin ca preotii nu sint afectati de coruptie, ziaristii intrunesc 45% dintre voturi, iar profesorii 46%.

Cea mai mare parte a romanilor (62%) considera ca cea mai importanta arma in lupta contra coruptiei este majorarea pedepselor, in vreme ce 19% propun cresterea salariilor.

Citeste articolul complet in Cotidianul