Calin Hera constata ca tanara generatie de politicieni imprumuta proastele obiceiuri ale celor mai in varsta.

Spre deosebire de vremea PSD-ului, pe coruptii de acum ii vedem in catuse.

Stimati concetateni, am doua vesti, una rea si una buna. Vestea rea: noua generatie de politicieni are prea multi corupti. Sunt prea multe figuri dubioase si la Alianta Dreptate si Adevar.

Oameni votati cu entuziasm si cu revolta fata de regimul corupt Adrian Nastase-Ion Iliescu. "Afacerea Copou", in care prefectul anului 2005, un tinerel de 32 de ani, devine spagarul zilei, e ca o lovitura de maciuca in buna credinta a noastra, a celor simpli.

Vestea buna: spre deosebire de vremea PSD-ului, pe astia de acum ii vedem in catuse. E o schimbare, sa recunoastem. Nu e schimbarea pe care ne-am dorit-o. Era de preferat ca noua putere sa fie curata si pusa pe lucru intru Romania, nu pe capatuiala.

Acum, intram in povestea aia cu marul putred. Riscul principal: lehamitea generala atunci cand vine vorba de politicieni, indiferent de culoarea politica. Si satisfactia celor deja compromisi (din PSD, de exemplu) care vor spune: si voi sunteti la fel! (Vechea strategie, in care e mai la indemana sa demonstrezi ca adversarul are si el bube decat ca tu esti curat.)

O alta belea in care ne duce "Afacerea Copou": lipsa de incredere, de perspectiva, deznadejdea care te incearca atunci cand tinerii sunt la fel ca batranii pe care ar trebui sa-i inlocuiasca.

De mai bine de 15 ani, vorbim despre noua generatie, europeana, care va duce Romania pe cele mai inalte culmi. Se pare insa ca tranzitia a durat prea mult.

Se pare ca raul facut de Iliescu & Co. a fost mai mare decat am banuit: i-a facut pe multi tineri sa semene cu ei, cu baronii politicii romanesti, sa se molipseasca. Prea putine modele autentice (si acelea tinute cat mai mult sub capac sau puse in catarea masinii de dezinformare si compromitere), prea multe exemple de smecheri, de "invartiti" de succes.

Sa fim cinstiti: ce inseamna pentru un tanar, in Romania, un partid politic? Ce altceva decat un mijloc de a ajunge la o functie publica, pozitie din care sa poata fura si el, asa cum vede ca se face? Idealuri?

Cine are asa ceva e taxat, urgent, ca fraier. Nu e de mirare ca o intreaga generatie risca sa aiba ca ideal ducerea la perfectiune a mizeriilor facute de cei "copti" deja.

Celor care i-au privit mai atent pe tinerii de viitor Radu Mazare, Victor Ponta, cotofenele pediste de la Aris si alte figuri interesante intamplarea de la Iasi nu le pare chiar o surpriza de proportii.

Ce daca prefectul Prisacaru are doar un pic peste 30 de ani si poza, pana mai ieri, in incoruptibil si principial? Ce daca seful ADS n-a implinit inca 30 de ani, ce daca Cristian Maftei parea un om de afaceri curat (pentru cine mai e naiv sa creada lucruri de-astea) ori Toni Baltag un avocat promitator?

Probabil ca morala taraseniei din Casa Patrata, cum ii spun iesenii sediului prefecturii, e aceea ca varsta nu este, vai, o garantie, asa cum nici look-ul mai spalat nu e.

Pentru PNL, care a incercat sa-si construiasca o imagine de partid vertical, va fi foarte greu sa iasa din marile probleme de imagine in care s-a trezit acum. Si mai e un pericol pentru liberali. Sunt semne ca prefectul-minune sa fie doar un pion.

Pentru ca mafia din Iasi e atat de mare incat e plauzibil ca un "pustan" de 32 de ani sa fi fost trimis, chipurile, la conducerea judetului tocmai ca sa fie mai usor de controlat decat o sulfa batrana. Daca procurorii DNA vor racai suficient de bine, vor descoperi in spatele figurii usor perplexe a prefectului chipurile marilor mahari.

P.S. Despre "batrani", numai de bine! Iata-l, de exemplu, pe Corneliu Vadim Tudor, care s-a trezit sa dea in judecata pe cineva pentru daune morale. Singurul caruia ar trebui sa-i ceara Vadim daune morale este el insusi.