Campionul american si-a incheiat cariera sportiva dupa trei meciuri jucate la US Open 2006.

A triumfat in opt turnee de Grand Slam, are un titlu olimpic si este unul dintre cei cinci jucatori care au cistigat de-a lungul carierei fiecare dintre cele patru competitii majore ale anului.

De ieri, de jucatorul Andre Agassi se vorbeste insa la trecut, drumul prin sportul alb fiindu-i blocat in turul al treilea al Internationalelor SUA de catre Benjamin Becker, un neamt de 25 de ani, dar care abia in 2005 a trecut la profesionism. S-a inclinat in patru seturi, 5-7, 7-6, 4-6,

5-7, iar dupa ultima minge nu si-a putut stapini emotiile si a inceput sa plinga. Lasa in urma 21 de ani de cariera profesionista, timp in care a cistigat 60 de turnee, incepind cu cel brazilian de la Itaparica, de la sfirsitul toamnei lui 1987.

Discursul de adio

Inainte de a fi infrint de Becker, Agassi a pierdut batalia cu propriul organism, iar saptamina petrecuta pe terenurile de la Flushing Meadow a fost chinuitoare. Durerile la spate, care nu-i dau pace din vara lui 2005, i-au obligat pe medici

sa-i faca martea trecuta injectii cu cortizon, iar vineri antiinflamatorii. „Dupa meciul cu Baghdatis, din turul 2, m-am simtit mai rau ca niciodata si doar datorita medicilor am mai putut juca“, a spus Agassi in discursul de adio, in care, bineinteles, a multumit suporterilor: „Tabela arata ca am pierdut. Dar nu arata ce am cistigat. Timp de 21 de ani, am gasit inspiratie pe linga voi, loialitate si generozitate.

Mi-ati permis sa ma odihnesc pe umerii vostri pentru a-mi indeplini visele, vise pe care nu le-as fi putut atinge niciodata fara voi. O sa pastrez aceste momente pentru restul vietii mele“.

Tata olimpic, prieten miliardar

Nascut pe 20 aprilie 1970, la Las Vegas, Andre Kirk Agassi are un bogat arbore genealogic, cu ramificatii armeano-iraniene, asiriene si vest-europene.

De origine armeana, tatal sau, Emmanuel Agassi, a reprezentat Iranul, ca boxer, la Jocurile Olimpice din 1948 si 1952, dupa care a emigrat in SUA. A avut o imensa dorinta de a-si vedea fiul campion de tenis si inca de cind micul Andre era in patut ii punea mingi de tenis printre jucarii. La cinci ani el se antrena deja cu jucatori profesionisti precum Jimmy Connors sau Roscoe Tanner.

Al doilea nume al sau, Kirk, i-a fost dat dupa cel al miliardarului ameri-can Kirk Kerkorian, unul dintre cei mai bogati oameni din Las Vegas, foarte bun prieten al lui Emmanuel Agassi. Kerkorian este la ora actuala al treilea mare actionar de la General Motors, are 89 de ani si in 1999 a fost casatorit timp de o luna cu fosta jucatoare de tenis Lisa Bonder (34 de ani).

Cifrele lui Andre Agassi

* 0: turnee cistigate in 2006

* 1: cel mai bun loc ocupat in clasamentul mondial, unde accede pentru prima oara pe 10 aprilie 1995. In 2003, va fi cel mai virstnic jucator care atinge virful ierarhiei, la 33 de ani si 13 zile

* 3: victorii in Cupa Davis (1990, 1992 si 1995)

* 7: titluri pe zgura (Charleston, Forest Hills, Stuttgart, Atlanta, Roland Garros, Roma si Houston)

* 8: titluri de Grand Slam (Australian Open in 1995, 2000, 2001 si in 2003, Wimbledon in 1992, US Open in 1994 si 1999 si Roland Garros in 1999)

Integral in Cotidianul