Patriarhul Teoctist cere Parlamentului sa nu fie controlate averile ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane pe motiv ca acestia nu dispun de averi personale si ca s-ar aduce o "grava atingere" autonomiei BOR si cultelor religioase legal recunoscute in tara noastra.

Nemultumirea inaltelor fete bisericesti a fost provocata de proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si conflictelor de interese, initiat de Ministerul Justitiei si ajuns la Camera Deputatilor spre dezbatere. In scrisoarea sa, Teoctist invoca faptul ca ierarhii "nu pot dispune de averi personale, deoarece ele revin de drept Bisericii dupa decesul acestora".

"Avand in vedere interdictia legala si canonica de a dispune de averi personale, in lumina celor aratate mai sus, in numele Sfantului Sinod al BOR, consideram inadecvata includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii noastre, in proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si solicitam eliminarea acestei prevederi care aduce o grava

atingere autonomiei BOR si cultelor religioase legal recunoscute din Romania", concluzioneaza Teoctist in epistola trimisa Parlamentului.