Premierul Serghei Stanisev ii linisteste pe britanici spunandu-le ca vremea imposibila din tara lor este cea mai eficienta restrictie de pe piata muncii.

"Bulgarii nu vor cauta de lucru in numar mare in Marea Britanie pentru ca vremea le-ar veni in scurt timp de hac", a declarat premierul bulgar intr-un interviu acordat The Times, continuand apoi intr-o nota ceva mai serioasa cu prognozarea unui boom economic ce va avea loc curand in Bulgaria si care va duce la scaderea somajului si la cresterea veniturilor.

Nici asigurarile sale, nici cele ale omologului sau de la Bucuresti nu au avut insa ecou in Marea Britanie, unde campania pro inchiderea pietei muncii in nasul viitorilor cetateni ai Uniunii Europene, lansata din ratiuni pur politicianiste, a prins la englezul de rand.

Nu avea cum sa nu prinda, de vreme ce Departamentul pentru Munca si Pensii a facut publice rezultatele unui raport de cercetare intern, conform caruia intre gradul de saracie si apetitul pentru emigrare exista proportionalitate directa.

Ridicand perfect mingea la fileul celor pe care incearca premierul bulgar sa-i anestezieze cu argumente meteo naive, raportul porneste de la cazul particular al Poloniei si apoi generalizeaza la Romania si Bulgaria.

Somajul in randul polonezilor este de 17,7%, iar produsul intern brut anual pe locuitor este de 12.700 USD, in timp ce in Marea Britanie doar cinci persoane dintr-o suta au statut de somer, iar produsul intern brut anual pe locuitor este de 30.900 USD.

De inteles, asadar, de ce din cei 427 de mii de nou sositi pe piata muncii din Marea Britanie in ultimii doi ani, 264 de mii sunt polonezi. Vin din tara cu cea mai dificila situatie economica de dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Romanii si bulgarii stau, deocamdata, mai bine la capitolul somaj, cu rate de 7,7% si 9,9%, dar diminueaza din plin acest avantaj minor cu venituri semnificativ mai reduse, respectiv cu un produs intern brut anual pe locuitor de 8.400 USD si 9000 USD.

In primele 20 de luni dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, circa 80 de mii de bulgari si 210 mii de romani vor intra in Marea Britanie, in cautarea unei vieti mai bune.

Introducand in ecuatie si populatia fiecareia dintre cele doua state in curs de aderare, este de inteles rezultatul infiorator pentru opinia publica britanica la care a ajuns Departamentul pentru Munca si Pensii.

In primele 20 de luni dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, circa 80 de mii de bulgari si 210 mii de romani vor intra in Marea Britanie, in cautarea unei vieti mai bune. Ei se vor adauga celorlalti cetateni ai statelor noi membre, pentru ca intreg procesul este in dinamica.

Si pentru ca saracia este motorul masivei miscari de persoane de care se teme Marea Britanie, Departamentul pentru Munca si Pensii pune in cele din urma degetul pe rana.

In Romania si Bulgaria traiesc 2,5 milioane de cetateni de etnie rroma, iar Bulgaria are si 700 de mii de turci. Ei sunt saracii saracilor in cele doua tari. Se incadreaza prin urmare in teoria de mai sus, iar cei mai dornici sa-si caute norocul si-l cauta oriunde altundeva decat in tarile de origine.