Criza din esaloanele superioare ale ministerului Apararii a intrat intr-o noua etapa. Intr-o miscare precipitata si doar aparent surprinzatoare, seful statului a decis marti suspendarea din functie a ministrului lui Teodor Atanasiu si a acceptat totodata inlocuirea din functie a sefului Statului Major General.

Analistul militar Iulian Chifu considera ca Romania are nevoie acum de un ministru al Apararii puternic si credibil care sa duca la bun sfirsit programele militare.

Ziua de marti parea sa se incheie cu un compromis in disputa - ce dureaza de citeva zile - dintre ministrul Apararii (sustinut de PNL si premier) si presedintie.

Numai ca, in jurul orei 18, Cotroceniul anunta sec, printr-un comunicat de presa, ca Traian Basescu a semnat decretul de suspendare a lui Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii.

Conform Presedintiei, Basescu a considerat necesara suspendarea lui Teodor Atanasiu din functia de ministru pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala impotriva domnului Atanasiu.

"Procedura de urmarire penala ar putea implica audierea unor persoane din cadrul Ministerului Apararii, aflate in subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influentare a demersului procedural", se arata in informarea de presa.

Cu doar putin timp inainte, seful statului semnase un alt decret important, prin care fusese de acord cu schimbarea din functie a celui de-al doilea om ca importanta din ierarhia armatei.

Mai exact, Basescu a aprobat, la propunerea ministrului Apararii, decretele de trecere in rezerva a generalului Eugen Badalan si de numire in functia de sef al Statului Major General a viceamiralului Gheorghe Marin.

Trecerea in rezerva a lui generalului Badalan a avut loc la solicitarea acestuia, exprimata in cadrul unei intrevederi pe care a avut-o marti la Cotroceni cu presedintele Basescu.

Badalan a fost trecut in rezerva, in urma refuzului sau de "a se pune la dispozitie" (expresie a procedurii prin care un ofiter de rang inalt se retrage din functie odata cu inceperea urmaririi penale impotriva lui).

Badalan, a declarat luni, ca refuza sa se puna la dispozitie si prefera sa-i ceara presedintelui Basescu trecerea in rezerva.

Generalul este urmarit penal de Directia Anticoruptie in legatura cu un contract incheiat intre armata si grupul Tofan. Imediat dupa punerea sub urmarire penala, ministrul Apararii a cerut presedintelui inlocuirea lui Eugen Badalan din functie.

Conform art. 89 din Statutul cadrelor militare, ofiterii cercetati sau judecati in stare de libertate se pun la dispozitie. In cazul in care sunt arestati, in perioada in care se desfasoara procesul, acestia se suspenda din functie.

Iulian Chifu: Avem nevoie acum de un ministru puternic

Analistul militar Iulian Chifu considera, intr-o declaratie pentru HotNews.ro, ca disputele din ultimele zile de la virful armatei au afectat credibilitatea acestei institutii.

"Este regretabil faptul ca institutia armatei se utilizeaza si se joaca pe zona politicii interne, alaturi de Directia de Informatii a Armatei, acestea fiind institutii esentiale, care nu trebuie sa intre in mize marunte", a spus Chifu.

El s-a referit la faptul ca ministrul Atanasiu a facut o declaratie publica in care a spus: “Am o intreaga directie de informatii care imi spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului (Cotroceni - n.n.)”.

Aceasta declaratie a stat la baza initiativei Presedintiei de a declansa urmarirea penala a lui Atanasiu pe motiv ca si-a depasit atributiunile de ministru.

Acum Iulian Chifu constata ca armata risca sa fie decribilizata in fata partenerilor militari externi. "Eu cred ca toata lumea pierde, Romania pierde pentru vulnerabilizarea unor institutii fundamentale ale statului, care sunt si reprezentative in cooperarea militara internatioanala, care au relevanta in cadrul activitatii noastre din NATO", a spus Chifu.

Analistul militar considera ca singura solutie pentru depasirea actualei crize de la esaloanele superioare ale armatei se poate face doar prin numirea unui ministru credibil.

"Avem nevoie de un ministru al Apararii puternic, credibil, care sa aiba comunicare cu presedintele, cu ministerul de Externe, cu intreaga armata, care sa aiba totodata sustinere pentru a putea sa demareze marile proiecte de infrastructura militara care necesita decizie politica".

Liberalii critica suspendarea lui Atanasiu

Suspendarea din functie a ministrului Apararii a creat o clara nemultumire in rindul PNL, partid care l-a propus si sustinut pe Teodor Atanasiu. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ca gestul presedintelui este "inca un abuz".

Hasotti a spus, la Realitatea TV, ca suspendarea lui Atanasiu din functie, avand in vedere faptul ca "porneste de la plangerea penala a unui consilier prezidential", este o chestiune in care Traian Basescu "numai obiectiv nu putea sa fie" in cazul de fata.

Hasotti a clasificat gestul presedintelui ca unul "de ostilitate si eterna nerecunostinta fata de PNL", adaugand ca nu este binevenit "pentru Alianta, pentru Coalitie, pentru presedintele Basescu".

La rindul sau, si liberalul Crin Antonescu a criticat decizia presedintelui pe care a apreciat-o nu ca pe gestul unui om de stat ci ca pe unul „al unui sef de partid mic”.