Presedintele Traian Basescu a criticat dur miercuri birocratia, de aceasta data in cadrul Adunarii Generale a Asociatiilor Municipiilor din Romania birocratia. La intalnirea care s-a desfasurat la Baia Mare s-au reunit primarii marilor orase din tara.

Seful statului a vorbit din nou despre accelerarea descentralizarii, obiectiv pentru care exista sustinere si din partea premierului Tariceanu.Traian Basescu a declarat totodata ca prevede un esec al euroregiunilor, din cauza sistemului decizional complicat.

Traian Basescu a criticat dur birocratia si centralizarea serviciilor de stat: "Nu exista nici o deosebire intre modul in care lucra statul roman inainte de 1989 si cum lucreaza acum...

"Nici o mare directie reprezentata in teritoriu nu lucreaza pentru populatie", a adaugat presedintele.

Seful statului a subliniat ca descentralizarea este singura solutie care poate pregati comunitatile locale pentru perioada postaderare:"cred ca procesul de descentralizare accelerata este o solutie care sa pregateasca toate comunitatile locale pentru ceea ce urmeaza de la 1 ianuarie 2007".

Presedintele s-a referit si la sustinerea financiara necesara descentralizarii: “important e ca descentralizarea sa se faca bine si sa fie sustinuta de resursele financiare”. Basescu a declarat ca exista vointa politica la nivelul Guvernului si ca premierul Tariceanu sustine fara rezerve initiativa descentralizarii administratiei locale.

Seful statului a insistat pe tema unei administratii locale europene, insa a prevazut un esec al euroregiunilor, din cauza sistemului decizional foarte complicat, care permite luarea hotararilor in functie de interesele politice:

"intuiesc un esec al functionarii eficiente a regiunilor de dezvoltare, celebrele euroregiuni. Sistemul decizional este complicat in aceste euroregiuni si stim foarte bine: prezenta celor opt - sapte presedinti de Consilii Judetene este cea care face sa se adopte un proiect sau altul”.

Basescu a propus o noua intalnire cu primarii la Bucuresti la sfarsitul lunii septembrie, pentru a pune la punct legislatia referitoare la descentralizare.