Un preot, fost detinut politic, cu o vechime pe cartea de munca de peste 40 de ani are o pensie de circa patru milioane de lei. In schimb, cel care il tinea gol pusca in zapada, pe ger, cel care il punea la zid doar ca sa se distreze pe seama spaimelor lui poate avea acum o pensie de 40 milioane de lei.

Fostul tortionar are pensie de zeci de milioane daca a anihilat cat mai multi "dusmani ai poporului", daca a "luptat" zi si noapte, in zi de duminica si de sarbatori, daca a racolat cat mai multi informatori ca sa primeasca solde de merit si indemnizatii de dispozitiv. Si daca a ajuns mare sef. Asa prevede legea.

Doamna Buzdugan, asa o cheama pe sefa Casei de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor. Statuara, incruntata. "Ce fel de jurnalism e asta? De ce va intereseaza pensiile lor? Nu e moral, ce, ei nu au dreptul sa-si manance linistiti pensiile? Stiti dvs.

in ce conditii au lucrat ei? Au aparat tara, au luptat pentru ea (...) Sa va intereseze subiectele cu adevarat serioase, ce, nu mai aveti subiecte? Asa stiti dvs. sa va faceti meseria? "... vitupera vocea doamnei Buzdugan. A oprit-o doar invocarea unei declaratii a sefului ei, cel mai mare.

"Domnul ministru Vasile Blaga a propus micsorarea pensiilor de zeci de milioane ale ofiterilor care au facut politie politica. Presupun ca si dvs. vreti sa-l ajutati pe domnul ministru", a fost argumentul care a intrerupt tirada doamnei Buzdugan. Ingandurata, ca si cum si-ar fi scormonit mintea, a inregistrat cu miscari mecanice solicitarea noastra.

Cand a fost vorba de termenul in care ne va raspunde la solicitare si-a regasit aplombul: "Imi pare rau ca nu va pot ajuta. Stiti, nu avem birou de relatii cu publicul, deci nu putem sa va raspundem noi, asa ca o sa trimitem solicitarea dvs. la minister. O sa va raspunda ei. Nu stiu cand, termenul e de o luna".

Pentru siguranta, am trimis solicitarea si la Ministerul Administratiei si Internelor. Dupa 12 zile de insistente am primit raspuns.

Colonelul are doar 20 de milioane de lei

"Dintre cele 25 de persoane nominalizate in solicitare, urmatorii sunt pensionari in plata la Casa de Pensii a Ministerului Administra-tiei si Internelor: Gianu Bucurescu, Dan Gheorghe, Aron Bordea, Iulian Vlad, Aurel Munteanu, Aristotel Stamatoiu si Ion Serbanoiu". Cuantumul brut al pensiilor acestora este cuprins intre 18,80 milioane de lei si 37,37 milioane de lei.

In functie de gradul, functia si meritele fiecaruia. Pensia pentru fiecare persoana in parte nu poate fi facuta publica deoarece "aceste informatii nu fac parte din categoria acelora de interes public", ne spune Serviciul de Comunicare Publica al MAI.

Dintre cei identificati ca pensionari ai MAI, pe listele de ofiteri care au facut politie politica, publicate pana in prezent de CNSAS, figureaza generalii Aron Bordea, ofiter de Securitate din 1957, fost sef al Directiei I a (politia politica a Securitatii), si Gianu Bucurescu, fostul sef al Securitatii Bucuresti si apoi ministru adjunct de Interne.

Ei au pensii de circa 30 de milioane de lei pe luna. Aurel Munteanu, declarat si el ca ofiter care a facut politie politica, a fost doar colonel, loctiitor al sefului Securitatii Bucuresti, iar pensia sa graviteaza in jurul sumei de 20 de milioane de lei.

"Ingerii" Securitatii

Iulian Vlad, fostul sef al Departamentului Securitatii Statului in decembrie 1989, nu apare in acte ca ar fi facut politie politica. Pensia sa este in jur de 30 de milioane de lei.

Nici generalul Ion Serbanoiu, seful Securitatii Cluj, cel care radea in timp ce victimele erau batute in timpul anchetelor (declaratiile lui Iulius Filip, aparute in presa), nu figureaza ca ofiter care a facut politie politica. Arestat in decembrie 1989, Serbanoiu a dat in judecata statul si a cerut despagubiri de un miliard de lei. Acum se bucura de o pensie de circa 30 de milioane de lei.

Ca si pensionarul general-locotenent Aristotel Stamatoiu, fost sef al Directiei a III-a a Securitatii, fost sef al Centralei de Informatii Externe, fost adjunct al ministrului de Interne in decembrie 1989. Generalul Dan Gheorghe a activat pana de curand in structurile militare ale tarii. Absolvent al Scolii MI in 1969, Dan Gheorghe a fost incadrat in Securitate la UM 0800 Bucuresti.

In anul 1988 era adjunct al sefului USLA - unitatea de elita a Securitatii. In decembrie 1989 avea gradul de maior. A fost recuperat de SRI ca specialist si numit sef al Brigazii Antitero. In 1993, Dan Gheorghe a fost numit sef al UM 0215, serviciul secret al MI, implicat in numeroase scandaluri de politie politica si de contrabanda cu petrol, tigari, materiale radioactive.

A fost protejatul fostului presedinte Ion Iliescu, care l-a reactivat si inaltat in grad de fiecare data cand a ajuns presedinte de tara, inclusiv dupa 2001. Acum e, din nou, pensionar. Pana in prezent, CNSAS nu a dat un verdict de politie politica in privinta generalului Dan Gheorghe.

Si colonelul de Securitate Ilie Merce, acum parlamentar PRM, are pensie militara pentru perioada in care a fost adjunctul sefului Directiei I a Securitatii si apoi seful Securitatii Judetene Buzau. Anul trecut, Ilie Merce si-a trecut pe declaratia de avere o pensie lunara de 22 milioane de lei.

La aceasta pensie se adauga salariul de parlamentar, care anual insumeaza in jur de 360 de milioane de lei. CNSAS a stabilit ca Ilie Merce a facut politie politica.

Pensii secretizate total la SRI

Nume de generali si colonei, precum Nicolae Plesita, Ristea Priboi, Constantin Silinescu, Ilie Merce, Gheorghe Atudoroaie, Filip Teodorescu, Traian Sima, Radu Tinu, George Homostean, Aurelian Mortoiu sau generalul Marian Ureche nu sunt inregistrate ca pensionari ai MAI. Motiv pentru care ne-am adresat cu o solicitare similara Serviciului Roman de Informatii.

Sunt nume de inalti ofiteri de Securitate, chiar si un ministru (Homostean), implicati in urmarirea si anihilarea potrivnicilor regimului comunisto-ceausist. Pensiile pe care acestia le incaseaza de la stat ar trebui sa fie publice. Desi Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a promis raspunsurile in repetate randuri, nu le-am primit.

Pensionarii SRI au salarii mult mai mari decat cei de la MAI, sustin surse anonime. Este posibil ca generalul Marian Ureche, care a fost declarat de CNSAS ca ofiter de Securitate cu politie politica la activ, sa aiba o pensie de peste 40 de milioane de lei, dupa noile reguli de calculare a pensiilor ofiterilor serviciilor secrete.

Generalul a intrat in Securitate in anul 1965, iar in 1989 era colonel, adjunctul sefului Directiei I a Securitatii, care se ocupa cu urmariri, filaje, interceptari, racolari de informatori etc. Dupa decembrie 1989, Ureche a fost recuperat de echipa lui Ion Iliescu si pus adjunct la Diviziunea "D" (Diversiune) a SRI.

In 1997 a fost trimis la pensie de echipa presedintelui Emil Constantinescu, apoi readus, in 2001, de echipa lui Ion Iliescu, la sefia SIPA (serviciul secret al Ministerului Justitiei). Din arhivele SIPA rezulta ca Marian Ureche a continuat sa faca politie politica si cu magistratii si functionarii Ministerului Justitiei.

A fost trecut in rezerva in 2003, cand era iminenta calificarea sa ca ofiter de Securitate care a facut politie politica. Pensia lui Ureche este ceva mai mare, deoarece ar fi avut solde de merit si indemnizatii de dispozitiv in sume mult mai mari. Pensiile sunt direct proportionale cu numarul "dusmanilor poporului anihilati" si cu numarul turnatorilor racolati.

Integral in Romania Libera