Agentia de rating Fitch a acordat luni Bancii Comerciale HVB Tiriac ratingul "A minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta, "F2" pentru creditele pe termen scurt, ratingul individual "D" si calificativul de sprijin "1".

In acelasi timp, Fitch a reafirmat ratingurile acordate Bancii Tiriac, respectiv "A minus" pentru datoriile pe termen lung in valuata, "F2" in cazul datoriilor pe termen scurt, "D" individual si "1" pentru sprijin, inainte de a a le retrage simultan.

Ratingul individual al HVB Tiriac a fost plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, pana la finalizarea unei analize financiare complete a noii entitati.

Banca HVB Tiriac a rezultat la data de 1 septembrie 2006 din fuziunea HVB Bank Romania cu Banca Comerciala „Ion Tiriac”. Noua entitate este detinuta in proportie de 50% plus o actiune de Bank Austria Creditanstalt, restul titlurilor fiind controlate de omul de afaceri Ion Tiriac.

Ratingul acordat institutiei de credit nou formate refelecta sprijinul pe care HVB Tiriac il poate obtine din partea Bank Austria Creditanstalt si a companiei mama a bancii austriece, banca UniCredito - Italia, creditata cu ratingul "A plus".

Banca Comerciala HVB Tiriac ocupa in prezent a patra pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro.

Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac, estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, activele bancii vor fi de circa 2,8 miliarde euro, iar profitul brut va depasi 60 milioane euro.

Fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania va fi finalizata la jumatatea anului 2007, iar oficialii Unicredit Romania au anuntat ca institutia financiara rezultata in urma va trece pe locul trei in piata.