Razboiul pentru actiunile bancii s-a mutat in presa controlata de tandemul Luca-Vintu.

Ieri, cotidianul "Ziua" l-a atacat pe Iosif Pop, reprezentantul grupului de initiativa al actionarilor Romexterra care refuza oferta grupului german Bayerische pentru participatiile detinute de ei la banca.

Pana de curand, Romexterra a fost controlata de federatia sindicalistilor din Petrom, condusa de Liviu Luca, bun prieten si partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vintu. Acesta din urma a detinut un pachet important de actiuni Romexterra. Recent, oamenii lui Luca si Vintu au decis sa o vanda catre Bayerische.

Suspect este ca actiunile nu se vand direct catre nemti, ci printr-un off-shore inregistrat in Cipru. Casuta postala se numeste Demera Investments Ltd. si a fost inregistrata la aceeasi adresa cu alte firme off-shore, marca Vintu.

Intermedierea a trezit banuielile unui grup de circa 40 de actionari Romexterra, printre care si Iosif Pop. Acestia se opun ca participatiile lor sa fie vamuite, considerand prea mic pretul de 6 lei/actiune oferit de off-shore.

Iosif Pop a primit o oferta mai avantajoasa de la compania ceha PPF Investments, care deruleaza operatiuni financiare in Rusia, Anglia si Slovacia.

Pretul propus de PPF pentru actiunile Romexterra este de 8 lei/actiune in loc de 6 lei/actiune cat ofera off-shore-ul cipriot.

"Inginerii" din spatele Demera Investments simt ca li se clatina scenariul si au trecut la intimidari. Metoda e clasica: Pop a fost tavalit cu manie proletara de ziarul "Ziua", condus de Sorin Rosca Stanescu.

Cotidianul este patronat de compania Petromservice, infiintata de sindicatul lui Luca. Petromservice detinea 304.000 actiuni la Romexterra, vandute recent prin Demera Investments pentru doar 1,82 milioane RON.

Pop: "Actiunile la Romexterra valoreaza dublu"

EVZ: Domnule Iosif Pop, cine se afla in spatele atacului din ziarul "Ziua"?

Iosif Pop: Probabil cei care au controlul asupra unei bune parti a mass-mediei din Romania. Nu am nicio dovada, dar felul in care este structurat acel articol ma face sa cred asta.

EVZ: Ce interese ar avea aceste persoane in cazul Romexterra?

Iosif Pop: Sunt ultimele zile in care actiunea initiata de MKB Budapesta trebuie sa se incheie si probabil ca se doreste ca un pachet cat mai consistent de actiuni sa treaca spre aceasta banca. Nu am nimic impotriva acestui fapt decat ca dorim sa obtinem un pret cat mai apropiat de pretul corect.

EVZ: Totusi care sunt interesele dv. in cazul PPF Investment Ltd.?

Integral in EVZ