Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia se sufoca sub presiunea viloaielor care l-au impresurat. Contrar tuturor prevederilor legale care protejeaza monumentele istorice, pe celalalt mal al lacului Mogosoaia, la mai putin de o suta de metri de palat, s-au ridicat in ultimii ani cel putin 30 de casoaie, fiecare cu debarcaderul ei. Alte cateva zeci, la fel de impozante, s-au construit in spatele lor.

Daca primele n-au avut avize din partea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), in prezent girul pentru desfigurarea panoramei Ansamblului Brancovenesc de la Mogosaia e dat, la cel mai inalt nivel, de catre insusi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, secondat de secretarul de stat Virgil Stefan Nitulescu.

Daca regretata Martha Bibescu ar mai fi trait sa vada din pridvorul domnesc gretoasa desfasurare de vile de pe pajistea de langa luciul apei, cu siguranta ar fi murit de inima rea.

Incredibil, dar insusi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, impreuna cu mana sa dreapta, secretarul de stat Virgil Stefan Nitulescu, au pus bomboana pe coliva Ansamblului Brancovenesc de la Mogosoaia.

Cei doi au dat, numai in acest an, cel putin doua avize favorabile privind amplasarea unor noi constructii de case pe terenuri aflate in interiorul zonei de protectie a ansamblului, pe malul lacului Mogosoaia, vizavi de palat. Cele doua avize favorabile aprobate de Adrian Iorgulescu poarta numerele 56/Z/28.03.2006 si 225/Z/25.08.2006.

Cei doi consfintesc astazi jaful inceput in anii '90 de fostul primar de Mogosoaia, actualul senator peremist Dan Claudiu Tanasescu.

Nici macar comunistii n-au indraznit sa se atinga de peisajul idilic din fata palatului domnesc de la Mogosaia, pentru ca acum un ministru liberal, precedat de un primar peremist sa ingaduie unor imbuibati sa-si ridice sinistre "cazemate" de vacanta in coasta unui monument istoric de o valoare inestimabila pentru poporul nostru.

Monument istoric prin decret regal

Curtea Domneasca Brancoveneasca de la Mogosoaia a fost declarata, prin decretul regal numarul 1.222, monument istoric de catre Regele Mihai, la initiativa proprietarei Martha Bibescu, pe 19 aprilie 1945.

Astfel spune documentul inca in vigoare: "Se declara monument istoric Curtea Domneasca Brancoveneasca din Mogosoaia, judetul Ilfov, compusa din: Palatul Domnesc, Paraclisul curtii, bucataria boltita impreuna cu cadrul ei natural care cuprinde: parcul, gradinile si livezile, marginite spre est cu zidul de incinta exterior si spre nord-est cu perdeaua de salcami, pana la soseaua comunala (...),

precum si o zona "non-edificandi" in fata pridvorului domnesc, spre vest, de la malul apei si pana la soseaua viei (n.r. Ð actuala strada Martha Bibescu, aflata cateva sute de metri departare de luciul apei), trecandu-se in inventarul general al monumentelor istorice din Romania".

Adica, intregul parc natural din fata palatului, situat pe celalalt mal al lacului, a fost declarat monument istoric odata cu intregul ansamblu al Curtii Domnesti. Prin ansamblu se intelege, chiar potrivit unei legi mai noi, si anume Legea 422 din 2001, la art. 3, pct.

b): "Grup coerent din punct de vedere cultural, istoric, arhitectural, urbanistic ori muzeistic de constructii urbane sau rurale care impreuna cu terenul aferent formeaza o unitate delimitata topografic ce constituie o marturie cultural-istorica semnificativa (...)".

Mai mult, prin lege se precizeaza clar, negru pe alb, ca "(...) se instituie zone de protectie a monumentelor istorice de 100 de metri in municipii si orase, de 200 de metri in comune (...)".

"Pana si Legea 54 din 1952, data de comunisti, a protejat mai bine palatul decat urmasii lor postdecembristi", spune istoricul de arta Doina Mandru, directoare generala a Centrului de Cultura Palatele Brancovenesti de la portile Bucurestilor. Limpede pentru oricine, dar nu si pentru capii Ministerului Culturii.

"Bine ca Venetia nu l-a avut primar pe Tanasescu!"

Toata tarasenia a inceput dupa ce Legea 18 a inceput sa fie aplicata si la Mogosoaia de catre fostul primar Dan Claudiu Tanasescu. Li s-au dat atunci oamenilor (n.r. Ð gura lumii spune ca unor apropiati ai actualului senator PRM) loturi de teren chiar pe buza lacului, vizavi de Pridvorul Domnesc. Vilele n-au aparut insa imediat, ci mai tarziu, in timpul guvernarii cederiste.

Oamenii n-aveau bani sa construiasca, in schimb pretul metrului patrat de teren crescuse spectaculos. Au inceput sa-si vanda pamantul diversilor proaspat imbogatiti. Primii care si-au construit o vila au fost doi medici din Bucuresti. Apoi, pana la alegerile din 2000 vilele au aparut ca ciupercile dupa ploaie. "Nici macar una nu avea aviz de la Directia Monumentelor Istorice.

S-a incercat, la presiunile taranistei Maria Berza, fost secretar de stat, obtinerea unui astfel de aviz pentru vila celor doi medici. Nu s-a obtinut. Vila insa s-a ridicat.

Cu toate astea, Dan Claudiu Tanasescu a eliberat avize de construire in dispretul legii. Palatele de la Versailles, Sans Souci, Schonbrunn sau Malcontenta au scapat de constructiile tip Mogosoaia.

Ar fi fost o mare tristete pentru Martha Bibescu sa vada ce se intampla. A locuit aici din 1916 pana in 1945. Stau si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca Tanasescu ar fi fost primar la Venetia", spune indignata directoarea Mandru.

Avize favorabile de la Ministerul Culturii

Comuna Mogosoaia nu are nici in acest moment Planul Urbanistic General avizat de Ministerul Culturii si Cultelor. Ca urmare, monumentele istorice nu au delimitate zonele de protectie, iar primaria a ignorat total obtinerea avizelor de specialitate ale MCC sau Directiei de Cultura din minister pentru toate lucrarile din zonele de protectie...