Fortele de ordine au dispersat in cursul noptii trecute multimea adunata in Piata Kossuth, in fata Parlamentului Ungar. O parte din cei 15.000 de protestatari s-au indreptat pe la miezul noptii catre sediul Partidului Socialist, in Piata Republicii, fortele de ordine fiind nevoite sa faca uz de arma in fata "nucleului dur" al demonstrantilor.

Demonstrantii au fost intampinati de scutieri si de politia calare, forte care nu au facut economie nici la grenadele cu gaz lacrimogen si nici la loviturile de baston. Demonstrantii, in schimb, dotati cu masti de gaze, au ripostat cu pietre si au aprins tomberoane.

O parte din demonstranti s-au indreptat inspre sediul Radioului public, insa aici au fost intampinat de alte forte de ordine si tunuri cu apa. De altfel, fortele de ordine din intreaga tara au fost in buna masura concentrate in Budapesta.

Confruntarile au continuat in Piata Blaha Lujza, unde o masina a politiei a fost incendiata. Din nou, interventia politiei calare si a scutierilor a fost de o violenta aparte. protestarii contraatacand cu caramizi si pietre.

De altfel, demonstrantii au precizat ca abia joi si mai ales sambata vor avea loc adevaratele confruntari, adaugand ca nu isi vor stopa actiunile pana cand Guvernul lui Gyurcsany nu va demisiona.

Bilantuil noptii: 24 de politisti raniti si 98 de persoane retinute.

Protestele de strada s-au extins in toata Ungaria

La Gyor, au iesit in strada in jur de o mie de persoane, la fel si in Bekescsaba, Miskolc, Szeged si Debrecen. In acest ultim oras, liderul local al socialistilor a cerut sprijinul fortelor de ordine, anuntand si ca, la nevoie, isi va apara singur sediul filialei. La Miskolc, geamurile Partidului Socialist au fost sparte in cursul noptii cu pietre.

Incep sa se contureze taberele

Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat in cursul zilei de ieri ca nici el si nici cabinetul pe care il conduce nu vor da inapoi. El s-a referit la implementarea pachetului de reforme propus, pe care il considera vital pentru viitorul Ungariei, aratand ca, inregistrarile aparute, nu fac altceva decat sa demonstreze cat de dedicat este reformelor si ca nu are "un plan B".

Pachetul de reforme propus de Gyurcsany, are lacune serioase, subliniaza la unison atat politicienii, cat si analistii politici si reprezentantii societatii civile din Ungaria. Una din principalele deficiente este, potrivit presei maghiare, faptul ca Gyurcsany si-a elaborat pachetul de reforme in necunostinta de cauza, fara a consulta specialisti.

Chiar daca ar dispune de toata bunavointa maghiarilor, pachetul Gyurcsany ar esua, cad de acord si analistii politici. Politologul Lengyel Laszlo considera ca solutiile politice au fost deja epuizate, intrucat Gyurcsany nici nu vrea sa renunte la reforme, dar in clipa de fata nici nu le poate aplica.

El insa a subliniat ca nici opozitia nu are vreo varianta viabila de reforma in clipa de fata, intrucat nici un partid din opozitie nu a apelat la specialisti pana in prezent, macar pentru a supune dezbaterii programul de reforme propus.

Seful FIDESZ, Viktor Orban, principalul opozant al lui Gyurcsany, a declarat in cursul serii de ieri ca partidul sau sustine fara rezerve demiterea lui Gyurcsany si inlocuirea actualului guvern cu unul de tehnocrati. "A devenit evident ca Gyurcsany trebuie sa plece si poate sa-si duca si pachetul de reforme cu el", a declarat Orban.

Solutia propusa de Viktor Orban pare foarte "temperata" in conditiile in care seful FIDESZ este cunoscut mai curand pentru pozitiile sale radicale. El a declarat, totusi, ca reformele propuse de Gyurcsany nu vizeaza viitorul Ungariei, ci reprezinta un tribut al greselilor de pana acum.

Mai trebuie spus ca in Ungaria, fata de Romania, situatia este oarecum pe dos. Anume, daca in Romania s-a inceput cu reformele si s-a neglijat, practic, numarul de gauri trase la cureaua populatiei si asa suficient de docile, la Budapesta s-a preferat mentinerea populatiei la un nivel de trai decent, tocmai in detrimentul aplicarii refomelor dure.

Potrivit KSH, adica Institutului Central de Statistica a Ungariei, venitul real in economia nationala pe perioada ianuarie - iuliue 2006 a crescut cu 5,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Preturile, pentru aceeasi perioada, au crescut cu 2,6 la suta.

Venitul mediu brut in intreaga economie a sporit cu 7,4 la suta, iar venitul mediu net cu 8,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Firesc, acum a sosit momentul ca reformele sa fie promovate, ceea ce aduce in mod automat o deteriorare a nivelului de trai, fie si doar prin noile taxe propuse de pachetul de reforme si scaderea salariilor in institutiile bugetare.

Situatia este atat de delicata incat nici chiar partidele din opozitie nu isi doresc in clipa de fata guvernarea, motiv pentru care si Viktor Orban pledeaza bunaoara pentru "un guvern de tehnocrati".

Confruntarile continua

La ora aceasta, centrul Budapestei este in continuare impanzita de forte de ordine. Politia legitimeaza pe toata lumea si nu pot trece de cordoanele fortelor de ordine doar cei care lucreaza in perimetrele pazite. In fata Parlamentului, numarul demonstrantilor este cel putin egal cu numarul politistilor care ii pazesc.