Zi agitata, miercuri, la Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Mai multi parlamentari au venit la sediul CNSAS pentru audieri, fiecare dintre ei negand faptul ca ar fi colaborat cu Securitatea. Printre cei care s-au prezentat la CNSAS se numara liberalii Puiu Hasotti si Liviu Campanu, social-democratul Serban Mihailescu, deputatul UDMR Toro Tibor si conservatorul Radu Terinte.

La iesirea de audieri, vicepresedintele PNL Puiu Hasoti a declarat ca are doua dosare de urmarire. El a afirmat ca va publica dosarele, fara a face rau colegilor care l-au turnat. Totodata, Hasotti a afirmat ca PNL ar trebui sa ii excluda din partid pe toti cei care au colaborat cu Securitatea. "Orice informatie data Securitatii putea face rau celui urmarit.

Nu se face diferenta intre cei care au ajutat Securitatea si colaboratori" - a concluzionat Puiu Hasoti.

La randul sau, Serban Mihailescu a declarat: "Am venit sa-mi vad dosarul, nu stiu despre ce este vorba in el, nu l-am vazut niciodata, dar va spun ca nu am semnat vreun angajament si nu am dat vreo nota informativa". Intrebat daca a fost ofiter al securitatii Serban Mihailescu a raspuns: "Nu stiu sa fi fost ofiter acoperit sau neacoperit".

Potrivit NewsIn, Colegiul CNSAS i-a prezentat deputatului lui Mihailescu o fisa de evidenta, din care reiese ca ar fi fost ofiter acoperit al DIE in perioada 1986-1989, calitate pe care fostul secretar general al Guvernului PSD si sef de Cabinet al premierului comunist Dascalescu o contesta.

La iesirea de la audieri, Mihailescu a declarat ca in dosarul pe care l-a gasit la sediul institutiei exista un singur document, care reprezinta "fie o confuzie, fie o facatura". El a spus ca este vorba despre o fisa care arata ca ar fi avut grad de maior in perioada de final a dictaturii comuniste, or, spune el, gradul de maior l-ar fi primit abia in anul 1996.

Deputatul PNL, Radu Campanu a adus un document de la Evidenta Populatiei care sa ateste ca nu se afla in caminul studentilor medicinisti, asa cum se arata in angajamentul cu Securitate a carui veridicitate o contesta inca de la prima sa vizita la sediul institutiei.

El a declarat ca nu a reusit sa obtina de la CNSAS o copie a dosarului sau - care are doua file - si a anuntat ca va reveni pentru a o obtine.

Mai mult, Campanu a afirmat ca intentioneaza sa probeze cu martori faptul ca statutul sau profesional atribuit in documentul care-l incrimineaza nu coresponde realitatii de atunci.

Deputatul UDMR Toro Tibor a declarat ca dosarul sau are peste doua sute cincizeci de pagini, iar impotriva sa nu exista vreo dovada de colaborare cu fosta Securitate. El a percizat ca dosarul sau de urmarire a fost secretizat in anul 2000, atunci cand fusese anuntat drept candidat la un loc in Parlament, pe listele UDMR.

Tot miercuri, deputatul democrat Cristian Radulescu a dat publicitatii instiintarea pe care a primit-o de la CNSAS, potrivit careia nu a facut politie politica. In document apar mai multe adrese pentru identificarea acestuia si verdictul - ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica.