Suntem cei mai muncitori dintre europeni, media orara saptamanala de lucru fiind cu trei ore mai mare decat in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, nu avem un trai tocmai roz, iar cu sanatatea o ducem prost. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca.

Harnicii Europei. Mai mult de jumatate din populatia Romaniei nu isi poate acoperi cheltuielile cu ceea ce castiga. Chiar si asa, romanii muncesc voios, satisfactia fata de locul de munca fiind mai ridicata decat in noile state membre ale Uniunii Europene, care au aderat dupa 1994.

„Mai mult, entuziasmul de munca al romanilor ii plaseaza la nivelor primelor state din UE”, arata Jorma Karppinen, directorul fundatiei care a efectuat sondajul.

Numai ca oficialul UE a indicat si motivul pentru care munca ne face fericiti: obtinerea unui job in Romania este destul de dificila, ceea ce creeaza o satisfactie suplimentara din simplul motiv ca exista aceasta posibilitate.

Sanatate precara. In Romania exista de doua ori mai multi bolnavi decat in Uniunea Europeana, 16% dintre cei intervievati de realizatorii studiului raspunzand ca au o stare de sanatate proasta.

Mai mult, un sfert dintre romani au recunoscut ca sufera de boli cronice sau infirmitati. Rezultatul starii de sanatate se reflecta in speranta de viata, care ne plaseaza pe penultimul loc intre cele 28 de tari ai caror locuitori au participat la studiul efectuat de oficialii UE.

Integral in EVZ