Ordonanta de Urgenta nr. 68 din 13 septembrie 2006 privind masuri pentru dezvoltarea activitatii in domeniul constructiilor de locuinte prin programe la nivel national.

• In cazul chiriasilor care au primit notificarea pentru motivele prevazute la art. 14 alin. (2) lit.

a) si b)*, consiliile locale sunt obligate sa le puna la dispozitie, cu prioritate, o locuinta din fondul destinat inchirierii, inclusiv din fondul de locuinte sociale, in termen de un an de la data cererii chiriasului; locuintele se pun la dispozitie numai celor care indeplinesc criteriile de acces stabilite in conformitate cu prevederile Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Chiriasii ale caror contracte de inchiriere nu s-au reinnoit pentru motivele prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si b)* au prioritate la acordarea tuturor inlesnirilor prevazute de legislatia in vigoare pentru dobandirea unei locuinte proprietate personala.

* „Art. 14, alin. 2, lit. a) si b) prevad:

(2) Proprietarul poate refuza reinnoirea contractului de inchiriere numai pentru urmatoarele motive:

a) locuinta este necesara pentru a satisface nevoile sale de locuit, ale sotului, parintilor ori copiilor oricaruia dintre acestia, numai daca sunt cetateni romani cu domiciliul in Romania;

b) locuinta urmeaza sa fie vanduta in conditiile prezentei ordonante de urgenta;”