Pentru prima oara un fost ofiter de securitate da dovada de o oarecare pocainta. Aceasta poate fi si pentru ca a fost dat afara din Securitate in 1985, iar dupa Revolutie a intrat in conflict cu sefii SRI-ului din Maramures. Andron Gheorghe povesteste in exclusivitate pentru Romania libera cum erau racolati elevii de liceu.

Rep: Cand ati intrat in Securitate?

Andron Gheorghe : Am terminat scoala de la Baneasa in 1972 si am fost repartizat la Inspectoratul Judetean Maramures, la Directia I ca locotenent. Lucram la Serviciul I, si ma ocupam de invatamant si sport.

Rep: Cine era sef in perioada aceea?

Andron Gheorghe: Pana in 1978 a fost colonelul Zetea Aurel, iar dupa aceea col. Mirea Victor, care a fost seful Serviciului I pana in 1989 si care a decedat intre timp.

Rep: Ce inseamna ca va ocupati de invatamant? Care erau concret sarcinile dvs.?

Andron Gheorghe: Serviciul I lucra pe probleme de justitie, invatamant, altele, pe obiective economice. La invatamant eram 3 ofiteri, eu ma ocupam de liceele industriale si scolile generale.

In fiecare clasa, cate un informator

Rep: Si ce urmareati exact, ce tip de informatii, de la elevi, de exemplu?

Andron Gheorghe: Europa libera, pornografii in scoala, fuga peste frontiera. Chestii din astea. Dadeau informatii despre tot ce se discuta in clasa, despre colegi, despre profesori daca stiau ceva, majoritatea erau dati in legatura la rezidenti.

Rep: Cum decurgea atragerea la colaborare?

Andron Gheorghe: Foarte simplu, ii chemam la pedagog, nu la sediu la Securitate, in internat sau in oras la o cofetarie.

Rep: Va declinati indentitatea?

Andron Gheorghe: Da.

Rep: Cum reactionau?

Andron Gheorghe: Pai, erau copii, li se parea o aventura, ce stiau ei despre Securitate atunci si despre ce faceam noi, se bucurau ca erau luati in seama, acceptau imediat sa imi dea informatii.

Rep: Parintii lor stiau?

Andron Gheorghe: Nu. Le spuneam sa nu tradeze, si respectau chestia asta, nu mi s-a intamplat niciodata sa vina vreun parinte la mine sa imi ceara socoteala. Le dadeam de inteles ca e o chestiune secreta, care ramane intre noi.

Rep: Semnau angajament?

Andron Gheorghe: Pentru ei erau niste angajamente tipizate, dar care pe fond erau identice cu orice alt angajament. Subsemnatul ma angajez sa colaborez, sa nu divulg... nume conspirativ si data. Pana in 1985, cand am plecat eu din Securitate, asa era. Aveau dosare de retea ca orice informator, era exact aceeasi structura de inregistrare.

Dupa 1980 elevii si militarii in termen aveau fise, care erau atasate dosarelor de retea.

Rep: Din ce clase erau elevii?

Andron Gheorghe: In general din clasele a XI-a si a XII-a, pe care ii dadeam in supravegherea cate unui rezident.

Reteaua din Baia Mare: 400 de elevi

Rep: Cam cati elevi aveati in retea?

Andron Gheorghe: Faceti un calcul, in Baia Mare erau cam 20 de licee, intr-un liceu industrial din Baia Mare erau vreo 20 de clase de-a XI-a si a XII-a, prin atributiile de serviciu pe care le aveam, trebuia sa am in fiecare clasa cel putin un colaborator din asta. Dar nu tineam eu legatura cu ei, ii predam la pedagog, la maistru, la un profesor de stiinte sociale.

Am avut sute din astia in retea, nici nu-i mai stiam, aveam o lista cu ei. Ma suna unu' Miki, Tiki pe telefon sau ma suna la birou, nici nu stiam cine e, trebuia sa ma uit pe un tabel.

Rep: Profesorii si pedagogii de care vorbiti erau informatori, erau in retea?

Andron Gheorghe: Aia erau cu dosar la mine, cu angajament, tot tacamul.

Rep: Cam cati profesori sau pedagogi erau in reteaua informativa?

Andron Gheorghe: La un liceu aveam cate 2-3 profesori, regula era cam astia de stiinte sociale, istorie, filozofie, psihologie, socialism stiintific, plus pedagogii, maistrii. Astia toti erau in retea.

Rep: Si consecintele turnatoriilor care erau?

Andron Gheorghe: In perioada in care am lucrat eu erau masuri preventive. O atentionare, o avertizare. Il luam pe copil si ii spuneam: "Ce, vrei sa fugi in Iugoslavia? Te prinde pe frontiera, stai linistit". Ii duceam la diriginte si ii critica acolo sau la UTC. Daca un adult era prins pe frontiera, i se facea dosar penal si lua inchisoare. Cateodata noi eram obligati dupa aceea sa-i oferim un loc de munca.

Rep: Dar ce marinimoasa era Securitatea, o adevarata zana buna.

Andron Gheorghe: Zau, pai daca acolo am lucrat din '72 pana in '85. Erau o serie de masuri preventive care incepeau cu influentarea pozitiva, aia era prima.

50 de informatori per ofiter

Rep: Cam cat de mare era reteaua pe Maramures, cam cati informatori erau?

Andron Gheorghe: As putea sa va dau o medie, cam in jur de 50 de informatori per ofiter. Noi la serviciu eram cam 15 ofiteri. Asta e media, ca eu la invatamant aveam de ordinul sutelor, dar altul care se ocupa de vreo fabrica, vreo 10-15.

Rep: Dar dvs. cati aveati?

Andron Gheorghe: O medie de 150 pe an. Colaboratori, informatori, cu surse cu aprobare de la partid, cu totul.

Rep: Rezidenti cati aveati?

Andron Gheorghe: Vreo 10, iar ei primeau in subordine vreo 10 informatori.

Rep: Din aceasta retea informativa pe care o aveati dvs. cati sunt acum in functii importante sau in prim-planul vietii publice?

Andron Gheorghe: O, sunt multi, mai importanti decat primarul din Baia Mare, Cristian Anghel, in functii chiar mai importante. Cu unii ma mai vad si astazi, sunt inca activi.

Rep: Sunt functii mari?

Andron Gheorghe: Mari, inclusiv in presa, in prefecturi, in primarii, consilieri locali, directori de scoli.

SRI Maramures, interesat de fosti ofiteri de securitate

Rep: In SRI-ul din Maramures mai sunt acum fosti ofiteri de securitate?

Andron Gheorghe: Sefii de compartimente, de exemplu.

Rep: Care? Nu au nume?

Andron Gheorghe: Muresan Liviu, acum e sef de compartiment, mi se pare la contraspionaj, Muresan Alexandru Mircea, sef de compartiment, Monica Iacob, sef la antitero, fosta mea sotie e acolo. Au fost colegi cu mine, sunt cam in jur de 15-20, va pot insira o intreaga lista.

Rep: Dvs. vreti sa pozati in securistul bun?

Andron Gheorghe: Eu sunt fostul securist, nici bun, nici rau.

Rep: Dvs. totusi cum va considerati?

Andron Gheorghe: Sincer, nu stiu. Mi-am facut de multe ori autoanaliza, nu stiu. Acolo am fost, din pacate, am lucrat intr-un sistem care nu e onorant pentru mine si cam atat.

Rep: Dormiti bine noaptea?

Andron Gheorghe: Ce intrebare mi-ati pus!

Rep: Adica va deranjeaza sau nu constiinta?

Andron Gheorghe: Da, bineinteles. Puteam sa-mi aleg orice alta cariera, ca mintea ma ducea, dar, din pacate, am ales-o pe asta!

Rep: Probabil au contat mai mult avantajele materiale, puterea... ce leafa aveati?

Andron Gheorghe: Un salariu de 4000 de lei, ca si capitan, cum vi se pare?

Rep: Nu-i de lepadat, plus altele, nu?

Andron Gheorghe: Da, bineinteles ca ma duceam la shop si luam un pachet de tigari bune, o bautura buna, o cafea.

O turnatorie - intre 500 si 1000 lei

Rep: Pe informatori cu cat ii plateati?

Andron Gheorghe: Cu bani, in functie de valoarea informatiei, va pot da, asa, o medie de 4-500 de lei, asta daca merita informatia.

Rep: Ce inseamna o informatie care merita?

Andron Gheorghe: De exemplu, ca X vroia sa treaca fraudulos frontiera, ca Y profesor comenteaza meciul cu accent nationalist-extremist vizavi de Ardeal. Eu pe asa ceva dadeam 500 de lei, atat puteam eu, dar sefii mei mergeau si pana la cate 1000-2000 lei. Un rezident primea trimestrial cam 1000 de lei.

Integral in Romania Libera