Presedintele libanez, Emile Lahoud a anuntat marti ca tara sa va boicota sommet-ul Francofoniei care va incepe miercuri la Bucuresti deoarece nu a primit o invitatie oficiala. In schimb primul ministru libanez Fuad Saniora, care a primit o astfel de invitatie, a mandatat un emisar pentru a fi prezent la eveniment, relateaza AFP.

Lahoud il invinuieste in mod direct pe pesedintele francez Jacques Chirac care ar fi exercitat presiuni asupra sefului statului roman astfel incat sa nu fie invitat la sommet.

‘’Prezenta oricarui oficial libanez la eveniment va fi facuta in nume personal, acesta nu va reprezinta statul libanez si nu va avea nici o legatura cu deciziile care se vor adopta la acest sommet’’, a declarat Emile Lahoud. Decizia Romaniei ‘’violeaza suveranitatea si demintatea Libanului’’ a continuat Lahoud.

Presedintele libanez considera ca sprijinul Parisului fata de refuzul Romaniei de a-l invita la eveniment se bazeaza pe "consideratiile personale" ale presedintelui Chirac.

Presedintia franceza a respins acuzatiile potrivit carora ar fi exercitat presiuni asupra sefului statului roman astfel incat presedintele libanez sa nu fie invitat la Sommet.

Purtatorul de cuvant al presedintiei, Jerome Bonnafont, a raspuns negativ la intrebarea daca Jacques Chirac a avut contacte cu omologul sau roman in vederea organizarii acestui eveniment.

Chirac si Lahoud sunt neobisnuit de distanti, avand in vedere ca sunt sefii unor state cu istorii foarte apropiate. Presedintele francez a fost un apropiat al rivalui politic al lui Lahould, fostul premier Rafik Hariri, care a fost asasinat in luna februarie a anului trecut.

La sommet-ul Francofoniei care se va desfasura la Bucuresti si-au anuntat participarea 22 de sefi de stat, 11 prim ministri si 36 de ministri de externe.