Cine vrea sa-si distreze copilul intr-un parc organizat ca la carte, cu tiribombe, montagnes russes, masinute ori trenulete electrice, nu prea are alternativa in Romania. Lipsa de investitii a primariilor in astfel de proiecte se resimte acut mai ales la nivelul oraselor mari.

Copiii sunt nevoiti sa-si consume energia in parcurile de cartier, dotate cu "traditionalele" balansoare, leagane si tobogane. Cat despre distractii ca in DisneyLand, micutii nostri pot savura doar imaginile prezentate la televizor.

Parcurile de distractii, o afacere sezoniera

Desi in strainatate astfel de locatii "fac ravagii" in randul tinerilor si adultilor, in Romania exista doar cateva zeci de competitori pe piata parcurilor de distractii care isi organizeaza activitatea in regim sezonier, in special cel estival. Firmele din bransa aleg in principal orasele mari, dar si locatiile de pe litoral, insa succesul nu este asigurat nici in aceste conditii.

De exemplu, cel mai profitabil parc de distractii din Romania este Aqua Land din Constanta, care a avut un profit de peste 600.000 de euro in 2004. Putini isi permit sa stationeze mai mult de un sezon in acelasi loc, din cauza tarifelor mari pe care trebuie sa le plateasca la primarie pentru terenul inchiriat.

Acesta este si motivul pentru care cei care au ales sa faca o astfel de afacere prefera sa se mute dintr-un oras in altul, cu tot cu utilajele din dotare.

"Iarna insa, pe langa faptul ca nu prea avem clienti, avem de platit si facturi mai mari pentru utilitati. Asa ca nu putem vorbi despre profit in sezonul rece", spune Cristina Sneberger, administratorul Luna Parc din Timisoara.

In cautarea profitului, cehii au adus ghinion

Vazand ca in Romania poate fi loc de mai bine, in urma cu sase ani, un grup de zece companii cehe si-au adus instalatiile pentru parcuri de distractii. "Fiecare dintre firmele venite dispunea de cate un arsenal, compus din cel putin 15 utilaje. La vremea respectiva, nicio firma romaneasca nu avea asemenea dotari.

Problema a fost insa ca cehii stateau prost la capitolul siguranta, instalatiile fiind vechi, chiar daca erau frumos cosmetizate", a adaugat Cristina Sneberger. De altfel, cehii au plecat din Romania odata cu accidentul mortal din parcul de distractii de la Navodari, de acum cinci ani.

Intre timp, autoritatile au reusit sa reglementeze din punct de vedere legislativ activitatile pentru parcurile de distractii.

"S-a pus accent pe criteriile de siguranta pe care fiecare instalatie de agrement trebuie sa le respecte. Normativele europene tin foarte mult la acest aspect", explica Bogdan Ursuleanu, director al Est Rom SRL, societate partenera ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).

Integral in Adevarul