Marian Oprisan este un baiat destept. Are putere, are avere, este cel mai tare, sa moara dusmanii lui. Pentru ca Marian de la Vrancea are, in mod firesc, multi, multi dusmani, care vor sa-i ia puterea si sa-i numere averea. Maneaua politica de la Focsani ne vorbeste de o lume cunoscuta, lumea de langa noi, a baietilor destepti.

De ce a fost Marian Oprisan atat de destept? Pentru ca s-a descurcat. S-a descurcat si inainte de '89, si dupa, speculand in mod lucrativ datoria patriotica de a colabora cu priboii patriei. Cu un start bun in viata de dupa "sfarsitul lumii", Marian Oprisan a stiut ca succesul nu poate fi atins decat lucrand intr-un mediu bine organizat.

Intr-o familie cu Miron Mitrea, Adrian Nastase si Ion Iliescu, pana si ruda cea mai saraca trebuie sa se fi simtit ca un belfer. Dar desavarsirea n-o poti gasi decat intr-o functie de unde sa imparti banii publici.

Aceasta este povestea extrem de simpla a multor indivizi care au prosperat in Romania ultimilor ani. Succesul lor are patru felii: un pic de securism, intrarea intr-o gasca politica aflata la putere, conexiuni cu oameni influenti la Bucuresti si folosirea pozitiei publice in mod discretionar si cinic.

Aici nu mai este vorba doar de Marian Oprisan, ci de toti aceia pe care presa i-a numit, in ultimii ani, baroni locali. Sefi de Consilii judetene, primari, sefi de regii sau servicii descentralizate - "desteptaciunea" acestor vatafi nationali a constat, in mod exclusiv, in dijmuirea resurselor statului.

Va mai amintiti? "Banii vostri sunt in pixul meu!" graia, ca un intelept, batranul Mischie, in fata primarilor de tara.

Relatia privilegiata cu statul este "marea strategie" care le-a permis acestor oameni sa ajunga unde au ajuns. Nu poti sa fii baron local in opozitie, in lipsa resursei bugetare pe care sa o controlezi. La Vrancea se petrece acum un fenomen care s-a vazut si in alte judete. Alianta stie ca nu a castigat alegerile decat la nivel national.

Pentru PNL si, in special PD, razboiul electoral nu s-a terminat in toamna lui 2004, el continua si astazi. Realitatea este ca, in multe judete, PSD este, in continuare, la putere. In circuitul banilor centru-teritoriu apare, iata, un blocaj semnificativ.

Este doar o realitate statistica faptul ca PSD a avut si are cei mai multi baroni locali, in virtutea faptului ca s-a aflat mai tot timpul la putere. Dar baietii destepti nu apartin, in mod firesc, numai PSD. Dupa ce am scris despre daramarea soclului lui Marian Oprisan, am primit mesaje de la foarte multi cititori, care ne solicitau sa ne ocupam si de "baronii" din localitatile lor.

Erau de peste tot, si pesedisti, si aliati, chiar si unguri. Marian Oprisan este un fenomen al tuturor partidelor. Il dai jos pe Oprisan. Si ce pui in loc? Tot un Oprisan?!

Cati oprisani au fost adoptati anul trecut de la PSD? Si cate guri flamande de portocalii nu asteapta inca deconectarea pesedistilor ramasi cuplati la rezervorul statului?!

Baiatul destept este o specie de om care se defineste nu prin ceea ce este, ci prin ceea ce are. Dincolo de ingredientele obligatorii avere/putere, el mai are, in mod necesar, respectul urbei, care este un soi de invidie, amestecata cu admiratie nedisimulata.

'Te-al dracului, ce destept a fost! Povestea lui Marian Oprisan este, vai!, singura poveste de succes pe care Romania a fost in stare, in toti acesti ani, sa o ofere drept model demn de urmat