Guvernantii germani sunt din ce in ce mai preocupati de programul de lucru al Consiliului European, de noile teme ce vor fi abordate odata ce vor prelua conducerea acestuia in ianuarie 2007. Agenda cancelarului german cuprinde reducerea birocratiei, eficientizarea resurselor energetice precum si crearea unui spatiu comercial transatlantic liber.

Angela Merkel sustine initiativa eliminarii taxelor vamale in operatiunile comerciale dintre Europa si SUA, declarand intr-o intalnire neoficiala cu membri ai Bundestag-ului ca este “fascinata” de aceasta idee.

O scadere a taxelor vamale este de multi ani tema de discutie a rundelor de negocieri comerciale de la Doha. Acest spatiu comercial ar cuprinde in granitele sale 60% din produsul global brut. Fapt care ii ingrijoreaza pe experti, pentru ca aceasta intelegere ar putea starni conflicte comerciale puternice intre EU si India, Rusia si China.

Entuziasmul manifestat de Angela Merkel vis-à-vis de aceasta initiativa a starnit rapid comentarii in randul partidelor de opozitie din Germania.

Partidul ecologist “Die Grunen” pare sa fie cel mai mare critic al acestui proiect. Margareta Wolf, purtatoarea de cuvant a partidului in Bundesamt, a avertizat-o pe Merkel ca astfel ar fi periclitata ideea de sistem comercial multilateral. Opozantii ii sugereaza sa intervina activ alaturi de partenerii UE si in cadrul G8 pentru optimizarea relatiilor comerciale mondiale curente.

Ei se tem ca eliminarea taxelor in comertul transatlantic va periclita industria de export a Germaniei si mai mult, ea va accentua instabilitatea Uniunii Europene.