Alegerile desfasurate duminica in Austria s-au incheiat cu victoria la limita a Partidului Social-Democrat, SPO, asupra conservatorilor condusi de cancelarul Wolfgang Schuessel.

Intr-una din cele mai stranse infruntari din ultimele decenii, social-democratii au obtinut 35,7% din sufragii, asigurandu-si 68 din cele 183 de locuri din Parlament, in timp ce Partidul Popular al lui Schussel a obtinut 34,2% din voturi, ceea ce inseamna ca va avea 66 de parlamentari, informeaza Deutsche Welle.

Conservatorii condusi de Schussel au guvernat Austria incepand cu anul 2000, cand au format o alianta cu nationalistul de extrema dreapta Jorg Haider, pe atunci presedintele Partidului Libertatii. La acea vreme, decizia a atras un val de critici din partea comunitatii internationale, si sapte luni de sanctiuni din partea Uniunii Europene datorita convingerilor xenofobe a lui Haider.

In 2002, cancelarul Wolfgang Schuessel a fost reales, partidul sau obtinand cele mai multe voturi de dupa 1966.

Alegerile de duminica au marcat o turnura in politica austriaca in ultimii sase ani. Pentru prima data de la preluarea puterii conservatorii au pierdut aproximativ 10% din voturi in Viena si 8% in intreaga tara.

Potrivit analistilor politici, cel mai probabil, social-democratii vor forma o coalitie, iar liderul lor Alfred Gusenbauer va deveni viitorul cancelar.

Unul dintre scenarii vehiculeaza o coalitie intre social-democrati si Partidul Popular, in timp ce un alt scenariu il vede pe Gusenbauer conducand o alianta intre Partidul Social Democrat si Partidul Verzilor, care a obtinut 10,5% din voturile exprimate.

De asemenea este posibil ca actualul cancelar Wolfgang Schuessel sa reuseasca sa stranga suficiente voturi pentru a-si forma propria coalitie cu doua partide de dreapta, Partidul Libertatii si noul partid al lui Haider, Alianta pentru Viitorul Austriei.

Fostul partid al lui Jorg Haider, Partidul Libertatii care a militat pentru legi mai dure impotriva imigrantilor, a devenit dupa alegerile de duminica al treilea partid ca marime, obtinand 11,2% din voturi, in timp ce noul partid al lui Haider abia a reusit sa intre in Parlament cu 4,2% din sufragii.

Alfred Gusenbauer a declarat ca este increzator ca va forma noul guvern. ‘’Daca nu vom forma o majoritate cu verzii, mai exita o optiune: o alianta cu conservatorii’’.