Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European a cerut demisia guvernului Gyurcsany, sustine presa ungureasca. Martens este un apropiat al lui Viktor Orban, liderul opozitiei de la Budapesta, care s-a inrolat partidul crestin-democrat pe care-l conduce (FIDESZ) in randurile popularilor.

Martens a afirmat ca demisia guvernului ar fi singurul mijloc prin care maghiarii si-ar putea redobandi increderea in guvernare, in clasa politica si in democratie. Popularii europeni si-au exprimat totodata satisfactia pentru victoria lui Orban in alegerile locale, lasand a se intelege ca ar sprijini un guvern condus de liderul FIDESZ

Si tonul organismele europene s-a mai indulcit in ultimele zile.

Daca inainte majoritatea vocilor sustineau ca de prezenta lui Gyurcsany in fruntea Guvernului ungar se leaga toate sperantele europene privind continuarea reformelor, la ora actuala CE considera ca singurul punct de interes este respectarea calendarului reformelor si in special Programul de convergenta si mai putin rezultatul disputelor politice interne.

Orban este perceput la ora actuala ca fiind singurul contracandidat viabil in plan politic al actualului sef al socialistilor Ferenc Gyurcsany. Impotriva lui Orban, insa, nu sunt doar socialistii, liderul FIDESZ fiind boicotat si de o parte a presei.

Accesul lui Viktor Orban a fost blocat la postul national de radio, conducerea postului motivand ca nu este interesata de argumentatiile politice ale liderului opozitiei. Orban dorea sa-si faca cunoscut punctul de vedere cu privire la votul de incredere pentru actualul executiv ce va avea loc vineri in Parlamentul Ungariei.