Ultimele trei filiale ale societatii Electrica, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi privatizate individual, prin vanzarea a cate unui pachet de 42% din actiunile existente catre un investitor strategic, a anuntat marti Ministerul Economiei si Comertului.

Simultan investitorul va efectua o majorare de capital social, prin aport de capital in numerar, pana la obtinerea unei participatii de 51% din capitalul social al societatii comerciale.

Potrivit informatiilor Ministerului Economiei si Comertului, in cazul fiecarui proces de privatizare, dupa evaluarea ofertelor angajante imbunatatite, vor fi selectati cate cinci ofertanti cu care se vor derula negocierile finale.

Procesele de privatizare pentru ultimele trei filiale de distributie si furnizare a energiei electrice se desfasoara cu asistenta din partea unui consortiu international de firme, selectat in cadrul proiectului PHARE nr. RO2004/016-772.03.10.03, finantat de Uniunea Europeana.

Pina in prezent au fost privatizate cinci dintre cele opt companii regionale Electrica, din sectorul de distributie a energiei electrice. Cea mai recenta privatizare a fost cea a Electrica Muntenia Sud.

La data de 5 iunie 2006, grupul Italian ENEL a fost desemnat castigatoarea procesului de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, in urma incheierii procesului de evaluare a ofertelor angajante imbunatatite.

Pretul oferit de ENEL pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud a fost de 820,099 milioane euro, rezultand un pret pe actiune de 41,28 euro.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a precizat la finele lunii august cu ocazia listarii Transelectrica, ca vor mai fi listate pe Bursa si alte companii printre care Transgaz, filialele Electrica privatizate precum si filialele Distrigaz privatizate. Potrivit declaratiilor ministrului Economiei, “este putin probabil ca anul acesta sa se mai faca alte listari”. Astfel, listarea Transgaz este estimata a avea loc in primavara anului viitor.