Dupa tensiunile diplomatice iscate in urma arestarii unor presupusi spioni rusi la Tbilisi relatiile intre Georgia si Rusia se deterioreaza progresiv.Potrivit Reuters, Rusia intentioneaza sa foloseasca „arma gazului” impotriva Guvernului georgian.

Reprezentantii celei mai mari companii importatoare de gaze naturale din Georgia au declarat joi ca Rusia intentioneaza sa majoreze preturile de livrare incepand cu 2007. Geno Malazonia, presedintele Energy Invest a declarat pentru Reuters ca pretul vizat de Gazprom se va situa intre 170-250 de dolari pe mia de metri cubi fata de doar 110 dolari cat este in prezent.

„Surse neoficiale acrediteaza un pret cuprins intre 170 si 250 de dolarti pe mia de metri cubi. Gazprom e o companie de stat si intotdeauna asculta de indicatiile de la Kremlin” a declarat Malazonia.

Energy Invest intentioneaza sa importe intre 560-600 de milioane de metri cubi, necesarul Georgiei pentru intre anul 2007 fiind de 1.7 miliarde de metri cubi.

Un purtator de cuvant al Gazprom a declarat ca discutii pe tema majorarii preturilor la gazele exportate catre Georgia nu au fost incepute insa intentia companiei este de a egaliza preturile de furnizare a gazelor naturale in asa fel incat fostele republici sovietice sa plateasca sume asemanatoare celor platite de restul statelor din Europa, mai exact tarife cuprinse intre 230-250 de dolarti pe mia de metri cubi.

Rusia a incercat sa acrediteze ideea ca majorarea tarifelor are legatura cu pretul mai mare pe care compania Gazprom il plateste la randul ei pentru importurile din Asia Centrala.

Vladimer Papava, consultant in cadrul Fundatiei Georgiene pentru Studii Strategice si Internationale, considera majorarea preturilor ca fiind o presiune politica.

„Consider aceasta potentiala majorare a preturilor ca fiind o presiune de ordin politic. Din pacate acest scenariu este foarte ingrijorator pentru Georgia.” A declarat Papava pentru Reuters.

Kakha Bendukidze, ministrul pentru Reforma Economice din Georgia a declarat ca tara este pregatita atat pentru o reducere a importurilor de gaze din Rusia cat si de o posibila majorare a tarifelor.

Asul din maneca Guvernului georgian il reprezinta contractele semnate cu Iranul si Azerbaidjianul.

Guvernul azer a promis in cursul lunii septembrie ca va furniza o cantitate de 300 de milioane de metri cubi catre Georgia, o alta cantitate de 500 de milioane de metri cubi putand fi cumparata din Iran.