Liderii grupurilor parlamentare au hotarat joi sa ceara Guvernului marirea numarului de membri ai CNA "pentru a avea o reprezentare corecta" a tuturor partidelor. De aproape o jumatate de an, politicienii nu reusesc sa se pune de acord asupra candidatilor pe care ii vor admite in CNA.

Conform Legii audivizualului, Parlamentul are alocate patru mandate, insuficient pentru cele sase partide reprezentate in legislativ. Presedintele CNA, Ralu Filip, acuza partidele ca vor sa politizeze activitatea consiliului si ameninta cu demisia.

Toate partidele vor cate un loc

Dupa luni de negocieri, grupurile parlamentare nu au cazut la un consens in ceea ce-i priveste pe viitori ocupanti ai celor patru mandate in CNA repartizate prin lege, in conditiile in care au primit aviz favorabil sase candidati, reprezentanti ai celor sase partide din legislativ.

Joi, in cadrul intalnirii liderilor de grupuri parlamentare s-a incercat sa se ajunga la un consens. Dupa doua ore de certuri, s-a decis trimiterea catre Guvern a unei solicitari de suplimentare a locurilor din CNA, de la 11 la 13. Liderul deputatilor PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu a declarat pentru HotNews.ro ca docuemntul va fi trimis saptamana viitoare.

Ralu Filip ameninta cu demisia

La aflarea vestii, presedintele CNA, Ralu Filip a declarat ca parlamentari doresc politizarea institutiei. "In urma cu patru ani nu se batea nimeni pe locurile de la CNA, acum, dupa ce institutia a evoluat, exista niste mize politice la mijloc pe diverse considerente.

Consider ca lupta politicienilor pentru a intra in consiliul vizeaza interese care nu au nici o legatura cu interesele cetatenilor."

Ralu Filip avertizeaza ca suplimentarea locurilor la CNA va afecta independenta si credibilitatea institutiei. "Atunci cand interesele politice sunt la mijloc, legea nu mai conteaza.

Prin aceasta ordonanta pe care parlamentarii o doresc, se va distruge scopul actualei legi a audivizualului, iar institutia care a functionat fara suspiciuni de interventii politice se va transforma exact intr-un instrument al politicienilor. Ma gandesc serios sa imi dau demisia in cazul in care se va intampla acest lucru", a declarat presedintele CNA.

El sustine ca a incercat sa recomande partidelor oameni profesionisti pentru posturile vacante, insa liderii grupurilor parlamentare si-au promovat oamenii proprii. "Am discutat cu Mircea Geona si i l-am recomandat pe Calin Anastasiu, care este reprezentant al societatii civile, sociolog si fost parlamentar. Dar domnul Mitrea nici nu a vrut sa auda si l-a propus pe Victor Socaciu.

Asta este, partidele nu doresc oameni profesionisti, ci oameni care sa le servesca interesele"

Filip a mai adaugat ca aceasta propunere de crestere a numarului de membri vine dupa ce, in aceasta vara, CNA a primit o solicitare din partea Ministerului Finantelor pentru a-si reduce personalul si a restrange o parte a activitatilor pentru reducerea cheltuielilor.

"Nu avem loc sa punem inca doua birouri. Ne-am strans in urma solicitarilor venite de la Ministerul Finantelor, am facut disponibilizari pe partea adminsitrativa. O eventuala suplimentare a organigramei presupunea alte calcule, o rectificare bugetara," a explicat Filip.

Protest AMP si CJI

Doua organizatii ale societatii civile au protestat vehement impotriva dorintei Parlamentului de a politiza CNA. Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent au emis un comunicat de presa prin care se opun "fata de modalitatea in care Parlamentul Romaniei si partidele politice destabilizeaza Consiliul National al Audiovizualului".

Potrivit comunicatului de presa, cele doua organizatii cer Parlamentului si partidelor politice sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de lege si "sa procedeze de urgenta la desemnarea noilor membri ai CNA pentru locurile ramase vacante si sa renunte la ideea cresterii numarului de membri ai Consiliului."

AMP si CJI considera ca suplimentarea posturilor in CNA nu este necesara pentru ca in sectorul audiovizual nu s-a inregistrat nici o evolutie care sa impuna cresterea numarului de membri ai CNA. Reprezentantii celor doua organizatii cred ca aceasta decizie este menita doar sa satisfaca interesele de moment ale partidelor parlamentare.

"Argumentul «reprezentarii corecte» a partidelor parlamentare in componenta CNA este vicios si periculos; el nu face decit sa consolideze controlul politic asupra unei institutii care, prin lege, ar trebui sa fie independenta si autonoma si transforma calitatea de membru CNA intr-o sinecura politica.

Modificarea prin ordonanta de urgenta si fara consultare publica a legislatiei din domeniu audiovizualului, domeniu inclus in acquis-ul comunitar, va atrage criticile forurilor europene intr-o perioada cruciala pentru integrarea Romaniei" se arta in comunicatul de presa emis de AMP si CJI.

CNA cu mandate prelungite

Mandatele a sase din cei 11 membri ai CNA au expirat la sfarsitul primavarii, dar Parlamentul a decis prelungirea lor pe o perioada de sase luni. Asta dupa ce a audiat si avizat favorabil noii candidati.

Cele sase mandate ar trebui sa fie ocupate de un reprezentant al Presedintiei (candidat: Gelu Trandafir), unul al Guvernului (candidat: Dan Grigore) si patru ai Parlamentului (candidati: Vladimir Bogdanescu - PC, Victor Socaciu - PSD, Constantin Dutu - PRM, Ioan Onisei - PD, Rasvan Popescu - PNL, Attila Gasparik - UDMR).