Tranzactia prin care MKB Bank a devenit actionar majoritar al Romexterra Bank, prin achizitionarea unui pachet de 55,36% din actiunile bancii, in cadrul unui proces de colectare derulat pe o perioada de doua luni, a fost finalizata cu succes, potrivit unui comunicat de presa emis joi de Romexterra Bank. Plata catre cei care si-au vandut actiunile va incepe din data de 9 octombrie.

Tot joi, PPF Investments a anuntat ca isi va extinde pana la data de 17 noiembrie oferta de achizitionare a actiunilor Romexterra.

Prin achizitionarea pachetului de 55,36% din actiunile Romexterra Bank, MKB preia controlul complet la nivel operational si strategic asupra bancii.

„MKB Bank considera achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Romexterra, drept o investitie strategica pe termen lung si nu intentioneaza sa vanda, ci dimpotriva, va lua in considerare cumpararea de noi actiuni ale bancii”, se mai arata in comunicat.

Consultantii financiari ai bancii ungare pentru aceasta tranzactie au fost Deloitte si Enterprise Capital, iar consultatul juridic a fost RTPR (Radu Taracila Padurari Retevoescu S.C.A.).

Tot joi, fondul de investitii PPF Investments a anuntat ca isi va extinde pana la data de 17 noiembrie oferta de achizitionare a actiunilor Romexterra, datorita numarului mare de actionari care si-au anuntat intentia de a vinde catre PPF Investments in ultimele zile.

Termenul stabilit initial pentru achizitionarea actiunilor Romexterra fiind 6 octombrie.

Actionarii Romexterra din Pitesti si Targu Mures pot vinde participatiile pana la 13 octombrie, prin intermediul filialelor Raiffeisen Bank din orasele respective.

Plata catre actionarii Romexterra care au vandut conform ofertei initiale va incepe dupa inregistrarea transferului in registrul actionarilor Romexterra.

Pe 21 septembrie, PPF Investments a lansat oferta de achizitionare a actiunilor Romexterra la pretul de opt lei pe actiune. Pe parcursul primei saptamani a ofertei PPF Investments a achizitionat aproximativ 8% din actiunile Romexterra, de la actionarii din toata tara.

PPF Investments este unul dintre cele mai mari fonduri de private equity specializat in special in Europa Centrla si de Est. Compania a investit deja prin vehiculele sale de investitii mai mult de 600 milioane de dolari in companii din domeniul financiar, din domeniul telecomunicatiilor, al energiei si din sectorul media.

Avand un capital de 1,8 miliarde de dolari, fondul isi desfasoara activitatea prin intermediul birourilor sale din Marea Britanie, Cehia, China, Rusia si Ucraina.

Romexterra Bank este activa pe piata romaneasca a serviciilor bancare, pe piata serviciilor de leasing, prin Romexterra Leasing IFN si pe piata investitiilor financiare, prin Romexterra Finance.

La sfarsitul anului trecut, Romexterra Bank a inregistrat un profit brut de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in anul 2004, iar la finele primului trimestru al anului 2006, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada de referinta. In prezent, banca are o cota de piata de 0,8%.