De doua zile, chioscurile de ziare din Italia sunt aproape goale, din cauza grevei jurnalistilor din presa scrisa. Doar cateva publicatii mici au decis sa apara pe piata. Ieri, grevistilor li s-au alaturat colegii de la posturile de radio si tv, ceea ce a privat Italia aproape complet de informatii.

Potrivit AFP, posturile de televiziune din peninsula prezinta doar trei jurnale cu o durata de cinci minute, fara imagini, pentru a respecta serviciul minim garantat.

Nu a fost difuzata nici o transmisie in direct, nici o emisiune de stiri inregistrata in zilele precedente, nici macar evenimente sportive care necesita prezenta unui jurnalist sau comentator.Jurnalistii au fost insa prezenti in redactii, pregatiti pentru eventuale evenimente grave si de larg interes.

"Noi, jurnalistii italieni, suntem obligati din nou sa intram in greva. Doua zile de liniste, fara informatii la radio si tv, fara ziare", a fost anuntul facut inaintea declansarii grevei. Motivul este simplu: "Revendicam un drept esential pentru orice angajat, si anume un contract de munca reinnoit".

Federatia jurnalistilor a prezentat un pachet cu 77 de revendicari salariale si normative. Pe de alta parte, jurnalistii se opun deciziei companiilor de presa care vor sa recupereze publicitatea prin cresterea numarului de pagini.

Editorii (media publishers), mai ales cei din presa scrisa, se opun reinnoirii contractului la nivel national, nelasand impresia ca ar fi dispusi la initierea unui dialog real cu ziaristii, in vederea negocierii unui nou document. Greva jurnalistilor este dublata si de cea din transportul in comun.

Citeste articolul complet in Gandul