UE da de lucru politicienilor romani. Pe bani grei. A inceput deja bataia pe functiile de conducere, bine remunerate, in institutiile europene. Peste 300 de romani vor merge sa lucreze in institutiile politice europene de la 1 ianuarie. Majoritatea posturilor sint scoase la concurs, iar angajarile pe pile sint practic imposibile.

In primul rind, vom avea 35 de europarlamentari, pentru ale caror locuri se vor organiza alegeri in Romania, cel mai probabil in luna aprilie anul viitor.

Numele europarlamentarilor vor fi o vreme identice cu cele ale actualilor euroobservatori, care nu au drept de vot. Initial, europarlamentarii romani vor cistiga destul de putin, circa 1.000 de euro pe luna. Adica exact cit un deputat sau senator din Parlamentul Romaniei.

Europarlamentarii vor mai primi o diurna de 270 de euro pe zi (pentru cheltuieli cu masa si cazarea) si, de la 1 ianuarie 2007, cite o suma forfetara ce reprezinta cheltuieli pentru biroul sau. In functie de necesitati, europarlamentarii ar putea angaja unul, doi sau trei asistenti-consilieri. Asta inseamna, in medie, alte circa 70 de locuri de munca ce vor trebui ocupate in principal de romani.

Batalia pe aceste posturi de asistent-consilier va fi se pare si mai mare, pentru ca un astfel de loc de munca este - paradoxal - mult mai bine platit decit cel al europarlamentarului: 3.000 - 4.000 de euro pe luna. Ideea de secretara va capata deci un nou sens o data cu 1 ianuarie 2007.

Visul celor 7.000 de euro pe luna

Multi politiceni romani nu se incumeta, totusi, sa candideze pentru alegerile de anul viitor. Salariile sint prea mici, cheltuielile prea mari, iar sesiunea parlamentara este abia la mijloc. Alegerile adevarate vor fi cele din 2009, ocazie cu care s-ar putea stabili si o salarizare unitara pentru intreaga Europa.

Un europarlamentar, fie el din Romania, Franta sau Germania, va cistiga - potrivit estimarilor - 7.000 de euro pe luna. In clipa de fata, diferentele dintre salariile europarlamentarilor sint imense: un italian cistiga 12.000 de euro, fata de 700 de euro cit cistiga un estonian sau 1.000 de euro un euroobservator din Romania.

9.000 de candidati pe 200 de locuri

In luna iulie au fost scoase la concurs pentru Romania 200 de locuri de munca in institutii europene precum Parlamentul European sau Comisia Europeana. Oficiul European pentru Selectia Personalului se afla in plin proces de triere a celor 9.000 de candidati care si-au depus CV-urile pentru un loc de munca platit in mii de euro pe luna.

O lupta teribila va incepe in perioada imediat urmatoare, cind se vor negocia posturile de conducere in cadrul institutiilor europene. Un astfel de post de conducere (director, director adjunct, sef de unitate etc.) se plateste chiar si cu 12.000-13.000 de euro pe luna.

Negocierile acestor posturi se vor face dupa 1 ianuarie 2007, in functie de un algoritm al ponderii pe care o are Romania in Europa. Dar cel mai bine platit roman din institutiile europene va fi cel care va ocupa functia de comisar european (echivalentul unui ministru) in cadrul Comisiei Europene.

Nu se stie inca ce raspundere va avea comisarul roman, ci doar ca salariul sau lunar va fi de peste 18.000 de euro.

Cietste articolul complet in Cotidianul