Romania - lider in Europa de Sud-Est in sectorul internetului de mare viteza

de A.V.     HotNews.ro
Marţi, 10 octombrie 2006, 0:00Sectorul internetului de mare viteza continua fie un segment lider al cresterii pietei romanesti de comunicatii electronice, a declarat marti Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

La finele anului trecut, Romania avea cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est, respectiv 3,46%, mult peste media regiunii, care se situa in jurul a 1,6%. Dan Gerogescu afirma ca in primele sase luni ale anului curent, aceasta rata a ajuns la 5,5%.

Potrivit ANRC, in primele sase luni ale acestui an, numarul de conexiuni care ofera posibilitatea de a accesa serviciile de acces la Internet in banda larga a crescut cu 60%, de la 750.000 de conexiuni in decembrie 2005, la aproximativ 1,2 milioane la 30 iunie 2006.

„La sfarsitul anului trecut, cu o rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet broadband de 3,46%, puteam afirma ca Romania are cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est, mult peste media regiunii, care se situa in jurul a 1,6%.

Sase luni mai tarziu, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet in banda larga in Romania a ajuns la 5,5%. Ritmul de crestere al acesteia este in continuare printre cele mai mari din Europa”, a declarat Dan Georgescu, in cadrul conferintei „Metropolitan Area Networks”.

Explicatia exploziei de oferte de pe piata de servicii de acces la Internet este data si de numarul tot mai mare de furnizori de Internet, peste 1100 la jumatatea acestui an, cu 17% mai multi decat la sfarsitul anului 2005.

Pe piata de telefonie fixa se constata aceeasi tendinta ascendenta. Numarul de linii de acces, atat prin intermediul retelelor proprii, cat si prin retelele altor persoane a ajuns, la 30 iunie 2006, la peste 4,42 milioane fata de 4,391 milioane la sfarsitul anului trecut.

Rata de penetrare pe acest segment a crescut de la 20,3%, la sfarsitul anului trecut, la aproximativ 20,5%, la jumatatea anului 2006.

In privinta ratei de penetrare a telefoniei mobile la nivel de populatie, aceasta a crescut cu circa 7%, la jumatatea anului in curs ajungand la nivelul de 68,8%. Potrivit datelor ANRC, numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila a fost la jumatatea acestui an de aproximativ 14,9 milioane fata de 13 milioane la 31 decembrie 2005 si 10,2 milioane la sfarsitul anului 2004.

Potrivit declaratiilor presedintelui ANRC, Dan Georgescu, la 30 iunie 2006, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet la nivel de populatie era in jur de 11%. Acesta considera ca una dintre solutiile pentru cresterea numarului de persoane care sa beneficieze de acces la Internet ar putea fi dezvoltarea retelelor metropolitane.

In privinta numarului de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale, ponderea principala o au in continuare abonatii serviciilor clasice prin intermediul retelelor de cablu - 91%, restul fiind abonati ai tipurilor noi de servicii (alternative) precum televiziune prin retele satelit DTH sau televiziune IPTV.

Numarul abonatilor la servicii de retransmisie programe audiovizuale la 30 iunie 2006 era de aproximativ patru milioane, iar rata de penetrare la nivel de gospodarii era de 55% la aceeasi data.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


108 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by