Campionatele Mondiale de Scrima de la Torino au consemnat un palmares sarac pentru Romania. Sportivii nostri au "reusit" sa ocupe doar locuri inferioare podiumului, cea mai slaba performanta inregistrata in ultimii 7 ani, la acest nivel.

Presedintele Federatiei Romane de Scrima, Ana Pascu a explicat situatia loturilor nationale.

Ana Pascu: Faptul ca nu am reusit sa obtinem o prezenta pe podium inclina balanta spre esec, insa obtinerea mai multor clasari in primele 10 locuri ne ofera oarecare sperante pentru viitor.

Reporter: Ati discutat cu antrenorii... Care ar fi cauza evolutiei slabe de la Torino?

Ana Pascu: Normal ca am avut mai multe discutii cu antrenorii si componentii lotului. Am discutat chiar si cu specialisti straini, dar cu toate acestea nu am reusit sa depistam exact ceea ce s-a intamplat.

Reporter: Conditiile nesatisfacatoare sunt de vina?

Ana Pascu: Pai am obtinut atatea medalii, in aceleasi conditii. Inclinam sa credem ca lipsa de forma sportiva a adus rezultatul din Italia.

Reporter: Sa intelegem ca programul nu a fost bine facut?

Ana Pascu: Programul a fost normal pentru anul competitional, dar forma a fost atinsa la Campionatele Europene, unde am luat medalii. Aici a fost reversul.

Reporter: Nu ar fi normal ca un sportiv sa fie in forma intreg sezonul?

Ana Pascu: Sunt doua aspecte, cel fizic si mentalul. In privinta capacitatilor fizice, testele au aratat ca sportivii au parametrii optimi, deci pregatirea mentala a fost de vina.

Reporter: Problemele mentale au marcat si evolutia lui Covaliu sau lipsa de motivatie a pus stapanire pe el?

Ana Pascu La Mihai a fost vizibila o stare de plictiseala, care corelata cu oboseala psihica si-au spus cuvantul in evolutia lui.

Reporter: Ce masuri o sa luati pe viitor?

Ana Pascu: Chiar maine (miercuri) avem programata o intalnire cu tot staff-ul implicat la loturile nationale. Trebuie sa facem o analiza a situatiei, o revizuire a loturilor, sa reevaluam colaborarea cu cluburile, intrucat din primavara anului viitor e necesar ca toti sportivii sa fie „in priza", pentru calificarea la Beijing.

Reporter: Apropo de Beijing, ati vazut la ce nivel se afla gazdele olimpiadei? In aceste conditii putem spera la medalii olimpice?

Ana Pascu: Chinezii au o arie de selectie impresionanta, au adus cei mai buni antrenori, pe care ii platesc regeste, dar si asa sunt optimista in obtinerea unei medali.