Compania romaneasca va extinde explorarea in Marea Neagra si in sudul litoralului romanesc, iar daca are noroc, si in largul coastelor Ucrainei.

Petrom va cumpara de la actionarul sau majoritar, firma austriaca OMV, un perimetru petrolier detinut de aceasta in largul coastei bulgare a Marii Negre, a anuntat directorul de explorare si productie al companiei austriece, Helmuth Langanger.

„Transferul blocului, care are o suprafata de 2.500 de kilometri patrati, se va face fie spre sfirsitul acestui an, fie la inceputul anului viitor. Va fi o tranzactie comerciala, dar suma platita de Petrom nu va fi foarte mare, va fi de citeva milioane de dolari“, a spus Langanger.

Oficialul companiei austriece a adaugat ca perimetrul care va face obiectul tranzactiei este unul dintre cele mai bune blocuri disponibile in zona si ca lucrarile la acesta sint acum in faza de explorare seismica.

In momentul in care se va decide oportunitatea forajului in acea zona, Petrom va face o licitatie pentru atribuirea lucrarilor, iar Langanger nu a exclus posibilitatea ca forajul sa fie facut chiar de compania Grup Servicii Petroliere, careia Petrom i-a vindut, la sfirsitul anului trecut, platformele mobile de foraj marin pe care le detinea.

Negocieri cu Ucraina

OMV negociaza de trei ani cu compania petroliera ucraineana NSC-Chornomornaftogas, similara companiei Petrom in Ucraina, cumpararea unui alt perimetru in Marea Neagra, dar Langanger s-a ferit sa dea detalii asupra datei de finalizare a tranzactiei. Mai mult ca sigur insa, daca achizitia se va perfecta, blocul va ajunge sa fie exploatat tot de Petrom, data fiind strategia grupului austriac.

Extindere prin Petrom

Oficialii OMV au explicat ca strategia de extindere regionala a companiei austriece va fi pusa in practica de catre Petrom.“Petrom dispune de un potential foarte mare, iar extinderea OMV se va face prin intermediul acesteia. Petrom este o companie nationala, va fi una internationala“, a spus presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Integral in Cotidianul