Monica Macovei pare a fi lider in competitia pentru alegerea de catre Romania a comisarului european. Potrivit publicatiei Financial Times, Macovei isi disputa postul cu omologul sau de la ministerul Integrarii, Anca Boagiu.

Militant impotriva coruptiei, actualul ministru al Justitiei este vazut de Bruxelles ca un “erou” care lupta pentru reformarea sistemului juridic din Romania. Desi multi de la Bucuresti spera sa o vada plecand, autoritatile europene ar prefera ca Macovei sa continue lupta impotriva coruptiei.

Cealalta candidata, Anca Boagiu, isi aroga meritul de a fi contribuit la scaderea popularitatii UE in randul cetatenilor romani. Ea a declarat ca acesta este un semn al unei informari corecte cu privire la realitatile comunitare.

Competitia este stransa si, potrivit Financial Times, Romania ar putea in final sa lase sarcina alegerii unui comisar presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Conform tratatului de la Nisa, care, in lipsa unei Constitutii, stabileste organizarea si regulile de functionare a institutiilor Uniunii Europene, fiecare tara membra trebuie sa desemneze cate un comisar pentru un domeniu specific. In prezent, nu se stie inca ce domenii vor fi atribuite Bulgariei si Romaniei.

Potrivit regulilor Uniunii Europene, Romania dupa ce i-a fost comunicata data aderarii trebuie sa faca nominalizari pentru functia de comisar european care ii va reveni. Persoanele propuse vor fi audiate de comisiile specializate ale parlamentului european. Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso poate sa respinga sau nu o candidatura.

De asemenea, Barroso este cel care poarta, apoi, negocieri cu grupurile politice din Parlamentul European, plenul forului politic fiind cel care aproba sau nu un comisar, votul final fiind dat in plen.

Potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European „cea mai posibila data pentru audierile noilor comisari va fi 27 sau 28 noiembrie, iar votul va avea loc inainte de Craciun sau pe 4 sau 9 ianuarie 2007”.