Surpriza pe piata de telecomunicatii

Cosmote Romania pierde cursa 3G in fata RCS&RDS si Zapp

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 13 octombrie 2006, 0:00


Documente:
Anunt castigatori licente 3G, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei
(13.10.2006) DOC

Concursul pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia (3G) a fost castigat de RCS&RDS si Telemobil. Marele perdant este Cosmote, singurul dintre participantii la licitatie cu experienta, dar a carui oferta a fost surprinzator de slaba (vezi document).

Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii, a declarat pentru HotNews.ro ca daca intr-o perioada de 5-10 ani, Cosmote nu va reusi sa treaca la o tehnologie alternativa, ar putea sa dispara de pe piata. In opinia analistului, marii castigatori ai licitatiei sunt Orange si Vodafone, care, prin pierderea suferita de Cosmote, vor avea o competitie mai lejera.

RCS&RDS si Telemobil au avut cele mai mari punctaje in urma evaluarii efectuate dupa criteriile stabilite in caietul de sarcini. RCS&RDS a cumulat 90,41 puncte, iar Telemobil a cumulat 72,71 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat Cosmote Mobile Telecomunications, cu 59,74 puncte, respectiv Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom, cu 49,58 puncte.

In procesul de evaluare, criteriul cel mai important de evaluare l-a reprezentat acoperirea geografica si a populatiei (55 puncte), urmata de fezabilitatea tehnica (25 puncte) si capacitatea financiara (10 puncte). Specializarea si experienta si fezabilitatea comerciala au reprezentat fiecare cate cinci puncte.

Compania Cosmote, considerata favorita pentru una dintre cele doua licente, a avut o oferta surprinzator de slaba tocmai la criteriul "acoperirea geografica si a populatiei".

“Castigatorii vor intra in posesia licentei abia dupa achitarea primei transe in valoare de 10,5 milioane de dolari, in termen de 120 de zile, incepand de astazi”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Urmatoarele transe anuale in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare vor fi achitate pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul urmator emiterii licentei. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.

Stupoare la Cosmote Romania

Marea surpriza este Cosmote, companie care, spre deosebire de cei doi castigatori, detinea experienta anterioara in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele in Grecia si Bulgaria.

Comunicatul oficial transmis de catre Cosmote Romania in urma aflarii rezultatului este destul de rezervat, dar surpriza de care au avut parte oficialii companiei se poate citi printre randuri.

“Desi Cosmote a fost singurul dintre participantii la licitatie care detine experienta in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele 3G in Grecia si Bulgaria, companiei nu i-a fost acordata una din licente.

Cosmote a depus oferta in scopul de a maximiza beneficiile pentru consumatorii romani, printr-o abordare realistica si responsabila, care ar asigura fezabilitatea si realizarea proiectului de a oferi servicii 3G pe piata din Romania, dupa cum a fost demonstrat de imbunatatirile in reteaua de acoperire realizate de companie in timp record, precum si de resursele financiare si expertiza tehnica a Grupului Cosmote”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

Am incercat sa aflam daca operatorul intentioneaza sa conteste sau nu rezultatul de astazi.

“Vom anunta in perioada urmatoare daca vom contesta sau nu aceste rezultate. Pentru moment, doar atat putem sa va spunem”, a declarat pentru HotNews.ro, Tereza Vilcan, Corporate Affairs Manager in cadrul Cosmote Romania.

Reprezentantii Cosmote au anuntat ca firma isi va concentra activitatile pentru dezvoltarea rapida a retelelor 2G si 2,5G, care vor asigura acoperirea integrala a populatiei.

Cosmote intentioneaza sa introduca noi servicii in Romania prin intermediul retelei actuale 2.5G, ca de exemplu serviciul i-mode, care va fi disponibil din 2007, si va oferi clientilor transfer de date rapid si acces la aplicatii de internet special proiectate pentru telefonul mobil.

Nicolae Oaca: Fara o tehnologie alternativa, in 5-10 ani, Cosmote ar putea sa dispara de pe piata

Surpriza este la fel de mare si in randul analistilor din piata. Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii din Romania, spune ca pe termen mediu si lung, Cosmote trebuie sa introduca pe piata o noua tehnologie, nu servicii cu valoare adaugata precum i-mode.

"Este o mare surpriza faptul ca operatorul Cosmote nu a reusit sa castige o licenta 3G. Avea toate atuurile unei afaceri 3G de succes: retea 2G cu 90% acoperire, apartenenta la un grup regional, etc. Rezultatele de astazi ar putea provoca o revolutie sau involutie in telecomunicatiile din Romania. Ganditi-va ca tehnologia 2G va avea o viata limitata.

Daca intr-o perioada de 5-10 ani, Cosmote nu va reusi sa treaca la o tehnologie alternativa (WIMAX, G4, etc.), ar putea sa dispara", a declarat dr. Nicolae Oaca.

Pentru a concura cu Vodafone si Orange, RCS&RDS are nevoie de un partener

Pentru analistii din piata este neclar modul in care RCS&RDS va reusi sa implementeze o retea 3G cu acoperire nationala. Desi oficialii RCS&RDS neaga, in piata sunt tot mai multe zvonuri care indica faptul ca firma urmeaza sa fie cumparata de un investitor strain. Nicolae Oaca este de parere ca pentru a suporta costurile unei asemenea investitii compania are nevoie de un partener.

"Daca pentru Telemobil nu vor fi mari provocari in perioada urmatoare, nu acelasi lucru se poate spune de RCS&RDS. Compania va trebui sa investeasca in urmatorii 5-6 ani aproximativ un miliard de euro, jumatate din aceasta suma trebuind a fi investita in primii doi -trei ani pentru a construi o retea 3G cu acoperire nationala.

RCS&RDS nu va putea suporta singura aceste investitii si nici nu are expertiza in telefonia mobila, astfel ca are nevoie de un partner strategic. Si anume de un partener care sa poata concura cu success cu Vodafone si Orange. Adica Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, sau fonduri de investitii Apax Partners", considera Oaca.

Analistul crede ca adevaratii castigatori ai licitatiei pentru ultimele licente 3G sunt Orange si Vodafone.

"Marii castigatori ai acestei licitatii, pe termen mediu, sunt Orange si Vodafone, pentru ca vor avea o competitie mai lejera. Cum perdantii licentelor 3G sunt companii in care statul roman are interese, se poate spune ca inca odata interesul national a pierdut in fata interesului de grup", spune Nicolae Oaca.

Bucurie si optimism in cadrul RCS&RDS

In pofida temerilor din piata, reprezentantii RCS&RDS sunt foarte optimisti.

„Am fost increzatori ca vom castiga una dintre licentele 3G inca de la depunerea ofertei in concursul organizat de IGCTI.

Suntem convinsi ca vom intruni toate criteriile necesare intrarii in posesia licentei si ca vom mentine angajamentele facute prin inaintarea ofertei, dar mai ales fata de actualii si viitorii nostri abonati”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Oprea, directorul general RCS & RDS.

Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.

Zapp continua dezvoltarea

“In contextul unei piete din ce in ce mai competitive, obtinerea licentei va permite Zapp sa urmeze planurile sale de dezvoltare, prin cresterea capacitatii retelei actuale.

Utilizatorii vor avea posibilitatea sa se bucure de experienta 3G, prin servicii de date in banda larga la preturi accesibile, prin aplicatii conexe precum si servicii bazate pe IP, servicii video, continut multimedia”, a declarat Piermario Di Pietro, General Manager Zapp.

Zapp este operatorul de telefonie mobila din Romania care ofera servicii de comunicatii complet integrate, dezvoltate pe o reteua CDMA2000 in banda de 450 MHz. Aceasta este una dintre cele mai avansate tehnologii wireless din lume, dezvoltata si exploatata comercial de catre compania de telecomunicatii americana QUALCOMM.

Zapp face parte dintr-un grup detinut de QUALCOMM, lider pe piata produselor si serviciilor digitale mobile bazate pe tehnologia CDMA, si Omnia Holdings Ltd, fond de investitii din Orientul Mijlociu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


922 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu le pasa (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 13:39)

  Raul [anonim]

  Piata de telefonie 3G cunoaste de 1 an o continua stagnare atat in Romania cat si in Europa nefiind atractiva pentru consumatorul de telefonie mobila , consider ca viitorul nu este reteaua 3G iar Cosmote Romania stie foarte bine lucrul asta
 • 0 (0 voturi)    
  ASA E (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 14:26)

  Adi [anonim]

  cel putin deocamdata tehnologia 3g are un mic segment de utilizatori care creste intr un ritm incetinit.ei pot obtine acesta licenta deja cand piata va cere aceste lucru,vor veni cu o super oferta asa cum au facut o si la lansarea lor in Romania.eu cred ca daca vroiau cu adevarat acesta licenta o obtineau!
 • 0 (0 voturi)    
  Si ce ? (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 14:36)

  Alois [anonim]

  Din punct de vedere al ofertelor de convorbire intra-net, Cosmote este leader. Nimeni nu il poate egla la oferte convorbirilor in retea.

  Cu 3 dolari vorbeshti nelimitat in retea timp de o luna. Marea parte a tinerilor folosesc Cosmote. Nu stiu vreo alta oferta a unei alte retele din Romania care sa-i egaleze.

  Cat despre 3G ... Mare pierdere, ce sa zic. O porcarie. Scump, slab calitativ, telefoane exagerat de scumpe fatza de piatza internationala.

  3G = Un moft prea scump pentru un roman practic.
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 15:08)

  Jejeque [anonim]

  Pacat ca nu le-a acordat licenta... Oricum lumea nu e prea convinsa de Cosmote sau nu le convine ca pierde numarul : Una din 2 ..
 • 0 (0 voturi)    
  Pai si atunci... (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 21:25)

  Tiberiu [anonim]

  ... care e viitorul?
 • 0 (0 voturi)    
  Cosmote e in mare criza ! (Duminică, 15 octombrie 2006, 13:58)

  sandu [anonim]

  Or sa cada ceva capete !
  Poate chiar toata conducerea !
 • 0 (0 voturi)    
  IGCTI sau CNA e cam acelasi lucru. (Luni, 16 octombrie 2006, 0:11)

  Dragos [anonim]

  Dragii mei, hai sa ne uitam putin peste acel document, apoi sa ne uitam la fapte. Cine a obtinut licenta? RDS... un provider national de internet si telefonie fixa care ofera servicii de o calitate precara (asta ca sa nu zic foarte proasta), si Zapp care are o acoperire... de mai mult nu o are... ca sa nu zic si de numarul clientilor care este destul de mic. In cea mai mare parte Cosmote a fost evaluat gresit (poate intentionat) de catre membrii IGCTI. Acoperirea Cosmote este mult mai mare si mai de calitate decat a Zapp-ului. Comparand hartile de acoperire, Cosmote are o arie mult mai mare decat a Zapp-ului cu toate ca la concurs a fost evaluat cu o acoperire la jumatate fata de cea a Zapp-ului.
  Rusine mare domnilor. Eu sunt un client Cosmote si sunt foarte multumit de serviciile de voce si mai ales de acoperirea pe care o are. Spun asta in deplina cunostinta de cauza pentru ca am fost client in toate retelele de telefonie mobila din tara pana acum.
  Ar fi trebuit sa castige desi, cum spun si alti comentatori mai jos, mare paguba nu este. Serviciile 3G din Romania? Scumpe, proaste si mai mult nu merg decat merg pentru ca mai mereu, citez "se lucreaza" de cativa ani incoace mai ales in reteaua portocalie. Cu serviciile 2.5G cu siguranta vor face o treaba buna (vezi serviciile de internet Zapp). Le urez succes pe mai departe pentru ca merita. Si poate RDS va da in final cu bata-n balta asa cum a facut si pana acum si vor pierde licenta 3G ca numai asa va fi acordata automat Cosmote.
 • 0 (0 voturi)    
  Cosmote, ia o pauza (Luni, 16 octombrie 2006, 16:01)

  daniel [anonim]

  Eu cred ca Cosmote a cules ceea ce a semanat: management prost, o abordare mai degraba politica decat comerciala (v. rularea banilor cu Intracom, o alta societate greaca).
  De un an de zile se misca mai bine dupa 4 ani de stagnare si lipsa de viziune. Banuiesc ca vioiciunea din ultimul an se datoreaza dorintei de a prinde licenta 3G.
  Cred ca vor cadea ceva capete dupa cum au mai cazut de cateva ori in aceasta minunata societate de stat ....a statului grec.
  Apropo, statul roman a facut o privatizare extrem de ciudata, vanzand o societate de stat (Romtelecom) unei societati de stat (OTE).
  Era finalul atat de imprevizibil?
  Eu cred ca se aude inceputul sfarsitului pentru OTE Romania. Si, nu pot spune ca ma asteptam la altceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Bascalia 3G (Luni, 16 octombrie 2006, 19:58)

  Utilizator [anonim]

  Inca o data se demonstreaza ca profesional ne intindem mai mult decat este necesar.In toata Europa oamenii cauta o comunicare simpla,rapida si fara costuri mari.Se pare ca cei numiti pe functii publice iar nu au contact cu realitatea "majoritatii"."Plutesc" in birouri finantate din diverse credite.Asta nu este rau.Consider ca aceasta licitatie trebuia sa mai astepte pana la intrarea in UE.SIGUR aparea alta oferta care era mai avantajoasa romanilor.Dar tehnologia este foarte iubita de alesii nostri.Mai ales cand poate fi folosita in interes personal.Curios este ca dupa "integrare" veti constata ca fiecare va plati.Ei nu au inca notiuni de EU.Le vor cunoaste si va fi destul de neplacut.In rest -succes celor care au castigat si sa nu uite ca multora dintre cei castigatori le lipseste experienta si mai ales reprezentantii de valoare in domeniu.Se stiu cei vizati la ce vreau sa fac referire.HAI Romania-mereu surprinzatoare.Veti constata ca nu sunt vorbe in vant.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by