Ioana Lupea: "Disparitia lui Munaf si a lui Hayssam de sub nasul serviciilor secrete romanesti a devenit o poveste din ce in ce mai neclara si mai neverosimila".

Mohammad Munaf se afla intr-un no man’s land juridic, unde, culmea, va fi si spanzurat. De mai bine de un an, americanii si irakienii isi paseaza, in fata ministrului roman al justitiei, jurisdictia asupra lui Munaf, inculpat impreuna cu Omar Hayssam pentru terorism.

Imposibilitatea de a-l cita pe Munaf a dus la tergiversarea procesului lui Omar Hayssam, amanat de la termen la termen pana la judecarea in stare de libertate pe motive de boala si fuga acestuia.

Nici macar cetatenia condamnatului la moarte nu mai este clara. Din trei, americana, irakiana si romana, comunicarile oficiale ale Statelor Unite din ultimele ore lasa se inteleaga ca ar mai avea doar una, americana. Ori SUA nu le sta in obisnuinta sa-si lase cetatenii sa fie judecati si condamnati de tribunalele altor state.

Iar de la eliberare pana astazi, presupusul complice la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak s-a aflat exclusiv in custodia contingentului american din cadrul fortei nationale, respectiv la baza Camp Crooper. De altfel, nedumerirea razbate si din titlurile presei de peste Ocean.

Corespondenta purtata de Ministerul Justitiei cu Departamentul de Stat si cu omologii de la Bagdad duce spre o singura concluzie, ca partea romana a fost indusa premeditat in eroare.

Desi au fost informati ca Mohammad Munaf este inculpat aici pentru rapirea celor trei jurnalisti, irakienii l-au judecat pentru aceeasi cauza la Bagdad, fara a ne aduce la cunostinta nici macar capetele de acuzare formulate impotriva lui.

In timp ce, cu amabilitate prieteneasca, ne-au permis audierea acestuia prin sistem de videoconferinta, cu aparatura ce urma sa fie pusa la dispozitia instantelor autohtone de americani.

Si daca Ministerul Justitiei nu a stiut nimic despre judecarea lui Munaf si posibila sa condamnare la moarte, o alta institutie era obligata sa detina aceste informatii si sa le comunice beneficiarilor, in acest caz ministerului. Este vorba despre Serviciul Roman de Informatii Externe care a participat informativ-operativ la eliberarea jurnalistilor romani din Irak.

Situatia complicelui la rapire nu putea fi pentru SIE doar un detaliu neglijabil, din moment ce interesul Romaniei era stabilirea responsabilitatilor in justitie.

Disparitia dintre cei vii a lui Mohammad Munaf si a lui Omar Hayssam de sub nasul serviciilor secrete romanesti inchide oficial dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Desi, dupa un an, intreaga poveste este din ce in ce mai neclara si mai neverosimila, iar versiunea prezidentiala asupra evenimentelor nu mai poate fi probata.

Nu stim nici cine este responsabil - marturisirea lui Munaf, suspectata de avocatul acestuia ca a fost obtinuta prin intimidare si tortura, nu este convingatoare - nici macar cine i-a eliberat pe rapiti, ziarele americane relatand ca fortele SUA. Cu atat mai putin cine si de ce a avut interesul ca ambele personaje-cheie, Munaf si Hayssam, sa se evapore.

Pentru ca nu poate fi doar o succesiune de intamplari nefericite. Sigur este ca, in privinta lui Mohammad Munaf, Statele Unite - partenerul strategic al Romaniei - si Irakul - a carui reconstructie o sustinem prin participarea la forta multinationala - nu au jucat corect.