Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a confirmat faptul ca va solicita ca proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate sa fie rediscutat de Comisia juridica. Aceasta a adoptat proiectul ANI intr-o forma golita de continut, care acorda intitutiei dreptul de a verifica doar declaratiile de avere ale demnitarilor, nu si averile propriu-zise.

Cele mai importante modificari au fost adoptate la initiativa a opt deputati, membri UDMR si PSD.

Cele mai importante modificari au fost adoptate la initiativa deputatilor UDMR Kelemen Hunor si Marton Arpad si a sase membri ai comisiei, reprezentati ai PSD: Elena Adomnicai, George Baesu, Razvan Bobeanu, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache si Eugen Nicolicea. Proiectul modificat a fost adoptat de comisie prin votul reprezentantilor UDMR, PC, PSD si PRM.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a amanat pe saptamana viitoare dezbaterea proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. In urma discutiilor din Comisia Juridica, legea care viza controlul averilor demnitarilor a fost ciuntita de parlamentari in asa fel incat Agentia Nationala de Integritate va deveni doar o institutie formala.

Fara sa ia in considerare raportul Comisiei Europene din septembrie, prin care se specifica necesitatea infiintarii ANI ca organism de control al averilor, incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, UDMR, PC, PSD si PRM au votat eliminarea articolelor esentiale ale actului normativ.

Transparency International Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia Concept, Institutul pentru Politici Publice si Agentia de Monitorizare a Presei au semnat miercuri o scrisoare de protest prin care isi exprima dezacordul fata de modul in care proiectul ANI a fost dezbatut in comisi Camerei Deputatilor.

“Prin amendamentele aduse de comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, institutia a pierdut parghiile reale de control si are de aplicat un drept material (prevederile cadru ale legii) diluat si nesemnificativ care anuleaza insasi ratiunea de a exista a legii si a Agentiei.

Forma adoptata de Comisia Juridica duce la o situatie mult mai slaba decat ce este reglementat in acest moment, ceea ce este inacceptabil”, se precizeaza in protest.

Reprezentantii ONG-urilor au cerut Presedintelui Camerei Deputatilor si Biroului Permanent ale institutiei retrimiterea proiectului la comisie deoarece “o parte importanta dintre articole asa cum au fost ele revizuite nu respecta elementele cheie ale politicii publice pe care legea le-a avut la promovarea ei in Parlament si pentru care Comisia a fost sesizata pentru raport.

Astfel, respectand dreptul Parlamentului de a amenda proiectele de lege initiate de Guvern, consideram ca nu poate fi amendat un text de act normativ intr-o asemenea masura incat textul astfel rezultat sa reprezinte in fapt o initiativa legislativa distincta de proiectul de lege supus dezbaterii de catre Biroul Permanent pe baza Hotararii Guvernului de sesizare a Parlamentului. “

Termenul pentru adoptare tacita a legii ANI este 2 noiembrie, Camera Deputatilor fiind primul for sesizat in legatura cu acest act normativ. Conform regulamentului, in cazul in care nu va fi retrimis la comisie, proiectul urmeaza sa fie votat in plenul Camerei Deputatilor, unde PD si PNL spera ca se mai poate reveni la forma initiala.

Altfel, singura speranta a initiatorilor a ramas camera decizionala a Parlamentului - Senatul.

Bogdan Olteanu a afirmat ca luni va retrimite Comisiei juridice acele articole care au fost "modificate substantial la dezbateri".

"Am anuntat inca de la inceputul dezbaterilor in comisie ca la acele articole care au fost drastic schimbate o sa-mi exercit dreptul de a le trimite inapoi comisiei. Avem un termen de o saptamana in care comisia sa poata lucra din nou, pentru ca pe 2 noiembrie legea va fi adoptata tacit si atunci ar trebui ca pe 30 si 31 octombrie sa putem sa dezbatem.

Cred ca Parlamentul trebuie in mod matur sa dezbata proiectele de legi si sa le imbunatateasca, nu sa le inrautateasca”, a declarat domnul Bogdan Olteanu dupa ce s-a intalnit astazi cu reprezentatii a 16 organizatii nonguvernamentale care protesteaza fata de amendamentele aduse proiectului de lege.

Printre ONG-urile prezente astazi la discutie s-au numarat Pro Democratia, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, Transparency International Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa si Institutul pentru Politici Publice.