Luni vor intra in vigoare noile norme ale BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile acordate persoanelor fizice. Principala modificare vizeaza includerea in calculul angajamentelor de plata a tuturor costurilor care decurg din contractarea unui imprumut si nu doar a ratei si a dobanzii ca pana acum.

Astfel, pentru un credit de consum suma pe care clientul trebuie sa o plateasca la banca nu va depasi 30% din castigul sau lunar efectiv, iar in cazul creditelor pentru locuinte va fi de maxim 35%. Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, spune ca noile norme se vor aplica si institutiilor financiare nebancare.

"Este normal ca sa fie o reglementare pentru toata piata institutiilor care sunt implicate in procesul de creditare. Pe de alta parte, aparuse acea necesitate de a fi si mai clari in sensul cat anume trebuie platit, cat ne costa un credit pana la urma prin includerea comisioanelor si a altor speze legate de acordarea si derularea unui credit", a declarat Mugur Stet.

Cealalta noutate importanta introdusa de reglementarea BNR este legata de includerea leasingului financiar in categoria creditelor de consum, respectiv a celor imobiliare.

Integral in Romania Libera