In ultimii ani, principalul motor al pietei imobiliare au fost spatiile comerciale si de birouri. Atat investitorii straini, cat si cei autohtoni au profitat de cererea pronuntata si au dezvoltat proiecte ample, atat in Bucuresti cat si in marile orase din tara.

In prezent, investitiile se indreapta catre sectorul rezidential, numai proiectele incepute in acest an fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Dan Ioan Popp, presedintele IMPACT Developer & Contractor, este de parere ca acest segment se va dezvolta in continuare, in ipoteza cresterii puterii de cumparare a unor odata cu intrarea in Uniunea Europeana si ca prezenta investitorilor straini va reprezenta un factor decisiv : « Cei mai speculatori sunt britanicii, care stiu sa aleaga momentul potrivit.

Multe lucruri vor fi schimbate de marele capital britanic. Marile afaceri s-au facut pana acum pe office si pe comerciale. Urmeaza rezidentialele, in ipoteza in care puterea de cumparare a paturii largi va creste. Ma astept ca seriosii investitori in rezidentiale sa inceapa investitii mari ».

Astfel, odata cu patrunderea unui aflux de capital britanic pe piata imobiliara, tara noastra a intrat in atentia detinatorilor de capital vest-europeni si cumulul investitiilor va creste. Un important pas catre o crestere reala a segmentului rezidential este reprezentat de atragerea cumparatorilor straini, prin intermediul unei inalte calitati a proiectelor.

“ Marea afacere este sa reusim sa facem strainii sa-si doreasca sa locuiasca in Romania.

Exista un interes real in cei mai buni investitori de la capatul Europei, care sunt irlandezii si britanicii, si aceasta da un ton tuturor vest-europenilor si, din acest punct de vedere, noi cei de aici, guvernantii, diplomatii trebuie sa constientizam ca este un moment strategic extraordinar pe care sa-l tratam intr-un mod mai profesional.”, spune D.I. Popp.

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana si cu adaptarea constructiilor vechi la standardele curente, preturile se vor forma in mod mai natural pe segmentul rezidential. Valoarea va fi influentata de costurile de constructie si operare, in care « pasaportul energetic » pe care va trebui sa-l aiba dupa 2009 toate constructiile va avea o pondere semnificativa.

Cumparatori straini mai multi, case cu pasaport energetic : pe scurt, preturi mai mari. De aceea, Popp e categoric : “Cumparati acum, maine va fi mai scump!”