La nici o zi de la noile norme BNR, presedintele Bancpost a avansat ideea prelungirii perioadei de creditare, astfel incit rata lunara de plata sa ramina intacta.

Abia au implinit o zi normele BNR de frinare a creditului de consum si bancile au gasit deja solutia pentru a continua sa acorde imprumuturi mari care sa se incadreze in limita de 30% din veniturile solicitantului: maresc perioada de creditare.

„Niciodata din 2001 incoace n-am fost primii in Europa la cresterea volumului de credite. Chiar si acum, dupa cresteri totusi consistente, ajungem la un grad de indatorare a populatiei de circa 20%. Cu toate acestea, Banca Nationala pune si mai multe restrictii creditului. Ultima s-a petrecut ieri (luni - n.r.).

Probabil ca vom raspunde prin marirea perioadelor de creditare, astfel incit clientii sa poata lua in continuare creditele de care au nevoie“, a declarat ieri Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost, la o conferinta bancara din cadrul evenimentului „Zilele Biz“.

Cu cit perioada de creditare creste, cu atit rata lunara de plata scade. Astfel ca solicitantii de credit vor putea imprumuta aceleasi sume ca si pina in prezent.

Banca Nationala a Romaniei a emis un nou set de norme prudentiale, intrate in vigoare luni, menite sa ingreuneze accesul la credit, intrucit rata lunara a creditului nu va trebui sa depaseasca 30% din venitul solicitantului de credit sau de leasing si, in plus, se iau in calcul si diversele comisioane practicate de banci si societatile de leasing.

Efectul imediat al noilor norme ar fi o scadere a sumei maxime pe care un client o poate imprumuta.

Fara avutii si fara imprumuturi

Noile norme au fost criticate de bancheri, care atrag atentia ca populatia si firmele au nevoie de credite, ducind o acuta lipsa de bani. Ca in multe alte domenii, si in ceea ce priveste gradul de indatorare sintem din nou in coada Europei. Potrivit unui studiu facut de UniCredit, indatorarea financiara in Romania era de 277 de euro pe locuitor in 2005, iar in 2008 va fi de 546 de euro.

Prin comparatie, in 2005, in Ungaria era de 1.971 de euro (de mai bine de 7 ori fata de Romania), iar fiecarui polonez ii revenea un credit de 970 de euro.

Integral in Cotidianul