Editura Cartea Romaneasca anunta lansarea volumului Trepte in sus, trepte in jos de S. Damian, aparut in colectia „Critica & Istorie literara”. Evenimentul va avea loc joi, 26 octombrie, ora 12.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Alaturi de autor, vor mai participa: Ana Blandiana si Gabriel Dimisianu.

„Intotdeauna m-a impresionat felul in care, plecind din tara, S. Damian nu s-a desprins de marile ei probleme, ci a parut, dimpotriva, sa le descopere si sa se identifice cu ele. Pentru mine el a fost cel ce a facut sa rasune in lumea libera tacerea in care eram zidita in tara mea.

Solidaritatea literara, care mi-a facut atit de bine atunci, am simtit-o continuindu-se in anii ’ 90 pina azi, prin articolele, studiile, cartile publicate in Romania. Asemenea celor publicate pina acum, aceasta carte se adauga nu numai operei sale, ci si spiritului critic, constructiv si civilizat, care niciodata nu ne prisoseste.” (Ana Blandiana)

S. Damian si-a inceput activitatea ca redactor la reviste literare bucurestene. In anul 1976 a primit o invitatie de la Universitatea din Heidelberg (Seminarul de Romanistica), unde a ocupat Catedra de limba si literatura romana pina in 1995. A publicat carti de critica literara in perioada dinainte de plecarea la Heidelberg (Intrarea in castel - Premiul Uniunii Scriitorilor, G.

Calinescu romancier, Fals tratat de psihologia succesului si altele). Odata cu evenimentele din decembrie 1989, dupa reluarea uneltelor profesiunii de critic, a dat la tipar, in tara, mai multe culegeri de eseuri (interventii pe teme politice, comentarii de carti si de autori).

Printre ele, consemnam: Scufita Rosie nu mai merge in padure, Replici din burta lupului, Duelul invizibil, Pivnite, mansarde, nu putine trepte, Aripile lui Icar.