Fondurile de capital privat au investit pe piata romaneasca, in perioada 2002-2006, 150 milioane euro, in 15 proiecte, care au generat profituri care echivaleaza cu pana la 30 de ori sumele investite initial, a declarat, intr-un seminar, Cornel Marian, director de investitii al Oresa Ventures.

Printre cele mai importante investitii se numara achizitionarea companiei de farmaceutice Terapia si a producatorului de vopseluri Dufa de catre fondul de investitii Advent International. Alte tranzactii din perioada mentionata au fost realizate de Enterprise Investors, care a preluat lantul de magazine Artima, compania de IT Siveco si producatorul de materiale de constructii Macon Deva.

Oresa a achizitionat producatorul de vopseluri Fabryo si compania de credite de consum Credisson, iar GED Capital a cumparat firma de servicii de paza Dragon Star si retailerul de produse de telefonie mobila Dasimpex. De asemenea, Fondul Romano-American de Investitii s-a implicat in mai multe companii, precum Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive.

In ceea ce priveste profiturile obtinute de fondurile de investitii care au vandut participatiile detinute la companiile romanesti, acestea sunt de 10 pana la 30 de ori mai mari decat sumele investite initial.

Astfel, vanzarea Terapia catre compania indiana Ranbaxy a generat un profit de 10 ori mai mare decat investitia initiala, la fel ca si vanzarea Estima Finance, Motoractive si Domenia Credit catre General Electric. Mai mult, vanzarea de catre Oresa Ventures a companiei de credite de consum Credisson? a adus investitorilor de 30 de ori banii investiti initial.

Integral in Gandul