Oamenii din topul realizat de revista „Capital” au o avutie totala de 22 de miliarde de dolari.

Cei mai bogati 300 de romani au averi in valoare totala de 22 de miliarde de dolari, ceea ce ar insemna aproximativ 18,3% din produsul intern brut al tarii.

Evolutiile acestora, precum si clasamentul general vor fi prezentate in cea de-a cincea editie a "Top 300 cei mai bogati romani", editat de revista "Capital", care va fi lansat pe 14 noiembrie.

In top au intrat cei care detin cel putin zece milioane de dolari. Calcularea averilor a fost realizata conform datelor de bilant, inregistrate in 2005, tinandu-se cont si de evolutia afacerilor respective de-a lungul acestui an, de tranzactiile efectuate in 2006.

A fost folosita metodologia sumara uzitata de firme specializate in evaluarea companiilor: aplicarea, la cifra de afaceri, a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau brut obtinut de companii. Pentru unele businessuri, s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu.

Un capitol important al topului este destinat evolutiei in afaceri a oamenilor politici. In varful clasamentului celor mai bogati politicieni sunt doua figuri cunoscute din Partidul Conservator: Dan Voiculescu si George Copos.

Majoritatea politicienilor din top s-au retras, cel putin la nivel declarativ, din afaceri, dar continua sa acumuleze averi fabuloase. "Top 300 cei mai bogati romani" se va distribui in 120.000 de exemplare, separat si impreuna cu revista "Capital" si este gratuit pentru abonati.

Conduc din umbra

Cei mai avuti politicieni

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (500 milioane dolari), s-a dedicat integral politicii. El s-a retras oficial din afaceri din 2001, iar in acest an, toate actiunile pe care le detinea in grupul de firme pe care l-a fondat au fost donate, in mod egal, celor doua fiice ale sale - Camelia si Corina.

George Copos, senator PC (420 milioane dolari), a renuntat la functia detinuta in fruntea executivului, dar a ramas in continuare senator din partea Partidului Conservator.

Desi, in perioada cat a fost in guvern, ritmul afacerilor i-a scazut cu 20%-25%, valoarea activelor sale s-a dublat. George Copos nu se ocupa, in mod direct, de niciuna dintre afacerile sale. Putinul timp pe care-l petrece la birou este dedicat proiectelor de investitii.

Attila Verestoy, senator UDMR, 53-54 milioane dolari. Senatorul UDMR este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, aceasta fiind principala sursa a cresterii averii sale.

Integral in EVZ