Interdictii de circulatie exceptionale vor fi instaurate, duminica, la Bagdad si in doua provincii irakiene, pentru prevenirea eventualelor violente din ziua pronuntarii verdicului in procesul fostului presedinte Saddam Hussein, anunta sambata un oficial irakian, citat de AFP.

“Guvernul irakian va instaura interdictii de circulatie la Bagdad si in provinciile Diyala si Salaheddine (la nord de capitala)", a declarat consilierul irakian pe probleme de securitate nationala, Mouaffaq al-Roubai.

Roubai nu a precizat, insa, in ce constau interdictiile. Circulatia autoturismelor este interzisa, deja, la Bagdad, intre orele 21.00 si 06.00, ora locala.

“Pregatim si alte masuri de securitate", a adaugat oficialul irakian.

Guvernul irakian a plasat deja armata in stare de alerta si a anulat toate permisiile, inaintea pronuntarii verdictului Inaltului Tribunal Penal irakian.

Mai mult, ministerul irakian al Apararii a cerut celor care sunt in concediu sa se intoarca la cazarmi.

Saddam Hussein risca pedeapsa cu moartea, in procesul privind la masacrul de la Dujail, in care este judecat alaturi de sapte inculpati pentru uciderea, in 1982, a 148 de siiti.

“Condamnarea la moarte va trece Irakul prin foc si sange si va arunca regiunea in necunoscut", a avertizase seful echipei de aparatori ai lui Saddam Hussein, Khalil al-Dulaimi, intr-o scrisoare adresata presedintelui american George W. Bush.

Potrivit avocatului, "singura solutie pentru salvarea Irakului, a regiunii si a lumii este eliberarea lui Saddam Hussein".